The Others Gri türkler!

Gri türkler!

25.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gri türkler!

Gri türkler



"5N bir K"da edebiyatımızın "bazı güçler" tarafından ele geçirildiği iddiaları üzerine bir program vardı. Cezmi Ers"z "birtakım edebiyat tekellerinden" bahsediyor ve bunların dışındaki yazarların hiç bir şekilde g"sterilmemeye çalışıldığının altını çiziyordu. Stüdyoda "birtakım edebiyat tekelleri" eleştirisinin tarafı olarak, edebiyat ajanı Barbaros Altuğ vardı. Eleştirenler bantta, Altuğ ise canlı yayında olunca pek denge kuruldu diyemeyeceğim. Bu tartışma müzikte de var. Yeri geliyor "100 adet ithal edilmiş CD"lerin reklamı "ben farklı müzik dinliyorum" adına yapılıyor. Çarpıcı bir "rnek, Burhan ™çal... "Dolapdere'den 10 tane b"yle grup çıkar" iddiaları haksız mı? "Yansımalar" ya da Aka Gündüz - Okay Temiz projesindeki zaten keşfedilen "ney" birden Mercan Dede'nin tekeline nasıl girdi? Bunu kim yarattı? Sezen Aksu Kürtçe s"yleyince nasıl oldu da bu olay "milat" kabul edildi? Erkan Oğur'un bütün albümleri dünya pazarı için yeniden hazırlanıyor. Mesela neden bu bilinmiyor? Edebiyattaki tartışmanın bir başka adı da "Beyaz Türkler lobisi" ... Bir de "Gri Türkler" var işte! Kim mi demiş? Ben diyorum!
*
CNBC - E'deki komik dizilerin esprileri "Amarikan" menşeili oluyor ister istemez... Bu konuyu daha iyi antalabilmek için bir "rnek vereceğim. Mesela Reyting Hamdi'de bir tip var "General Motor"... Motor kelimesi halk arasında otomobilin yürüyen aksamının yanı sıra ikinci bir anlamda da kullanılır. Nitekim Hamdi Alkan da bu ikinci anlamda kullanmış. Şimdi bu diziyi İngilizce'ye tercüme ettirip Amerikalı'ya izlettirseniz ne anlıyacak "Haa, bizim meşhur General Motors'dan bahsediliyor" diyecek ama azgın hatun ile motor arasındaki bağı kuramayacaktır. CNBC - E dizilerinde b"yle oluyor işte.
*
Selim Soydan, Sanlı Sarıalioğlu ve Ahmet Çakır ile güzel bir futbol sohbeti izliyoruz TV8'de. B"yle diyorum çünkü illa "olay yaratacam" diye uğraşanların hükümranlığında delirmek yerine, sakin sakin ne olup bittiğini anlamak isteyenlere "nerilir.
*
Alişan, Mahmut Tuncer, İsmail Türüt, Muazzez Ersoy, Ebru Gündeş... TGRT hani derler ya tam şirdenden girmiş...
*
İngiltere'de araştırma yapılmış buna g"re; şiddet içeren haberler, çocukları şiddet içeren filmlerden daha çok etkiliyormuş. Kaçıncı baskı bu?
*
Show TV dün gece UEFA Kupası'na katılan Türk takımlarının maçlarını canlı verdi. Bizim sayfamızda bu naklen yayınlar değil, "Kurtlar Vadisi" vardı. Çünkü Show TV'nin değişiği bize ulaşmadı. Kafaları karışanlara bu notu iletmek istedim; "Kurtlar Vadisi" yeni sezona bu akşam başlıyor.