The Others Günaydın Bağdat!

Günaydın Bağdat!

19.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Günaydın Bağdat!

Günaydın Bağdat


SavaŞı isteyen ABD ile savaşın geçeceği bölge TV ve radyoları savaşa hazır görünüyorlar!

ABD cephesine baktığımızda bunun en çarpıcı örneği radyolarda yaşanıyor. 1987 yılında "dürüstlüğü ve adil düşünceleri yaymaları" için Reagan yönetimi tarafından "özgürleşen" özel radyolar, muhafazakârların denetiminde savaş çığırtkanlığı yapıyor. "Radio Talk" adı verilen bu radyoların en büyük özelliği, saldırgan animatörlerin, nefes almadan konuşmaları ve sınır tanımayan yorumları... Milliyetçilik, tutuculuk sosu ile yapılan bu yayınlar Amerikan halkı tarafından tutuldu. Bugün yüzde 15 ile yüzde 20 arasında bir dinlenme payı olan radyoların sayısı 15 yılda 200 istasyondan 1200 istasyona fırladı. Ve bugün görevlerini yerine getiriyorlar; adil ve dürüstlerin yanında yer alıyorlar yani Bush yönetiminin.

Arap haber televizyonlarında büyük bir kapışma sözkonusu. Al Jazira, Al Arabia ve Abhu Dabi TV birbirlerini de suçlayarak, çıkacak savaştan "izlenme payı almak" için kolları sıvadılar.

Middle East Broadcasting (MBC) adlı Suudi grubuna bağlı Al Arabiya, 19 Şubat’tan bu yana yayında. Tam 300 milyon dolarlık bir bütçesi var. Bu 5 yıl için düşünülen bir rakam. Al Jazira ile böyle bir mücadele içindeki sözkonusu kanalın müdürünün şu sözleri olayı ortaya koymaya yetiyor; "Bu ülke (Suudi Arabistan) bize çekim yapmaya izin vermezken, İsrail kanalının muhabirlerinin gelmesine ses çıkarmadılar"... Tabii asıl rekabet merkezi de Bağdat. Al Jazira’nın 50 muhabiri var burada. Ve Saddam Hüseyin’in kendilerine "Zamanı gelince sizlerle özel röportaj yapacağım" dediğini söylüyorlar.

Abu Dhabi TV... Uydudan yayın yapan bu kanal da hayli iddialı. Kendilerini şöyle özetliyorlar; "Al Jazira Katar tarafından siyasi nedenlerle yaratıldı. Al - Arabiya ise bu kanala karşı suni olarak karşı savunma amacıyla kuruldu. Biz hiç bir jeopolitik nedenle yayın yapmıyoruz". Ama onlar da savaşa hazır. İsmi de "Savaş Stüdyosu"!...

Amerika burada da rahat durmuyor. Broadcasting Board Of Governor (BBG) 563 milyon dolarlık bütçesinden 30 milyon doları East Television Network adlı yeni kanal için ayırmış. Dubai veya Abu Dabi’den yayın yapacak.

Kısacası, radyolar ve televizyonlar savaşa başlamışlar bile!