The Others Güvenoyuna kadar devam

Güvenoyuna kadar devam

27.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güvenoyuna kadar devam

Güvenoyuna kadar devam

       CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, 10 Ocak'a kadar bir hükümet kurulamaması ya da kurulacak hükümetin güvenoyu alamaması durumunda yaşanacak siyasi krizin ilk ipuçlarını verdi. Demirel, Anayasa'nın 116. maddesinin kendisine verdiği seçimleri yenileme yetkisini kullanmayacağını açıkladı.
       TBMM'nin 18 Nisan'da seçim kararı aldığını kaydeden Demirel, "Meclis'ten güvenoyu almayacak bir hükümet kurmayacağım, kurdurmayacağım. İsteğim parlamento 3.5 ayda güvenoyu alacak hükümet çıkaramamış duruma düşmesin" dedi.
       Demirel Çankaya Köşkü'ndeki yıllık basın toplantısında hükümet arayışlarında bugüne kadar izlediği ve 10 Ocak'tan sonra izleyeceği yönteme ilişkin şu mesajları verdi:
       * Seçim kararı: "Anayasa'nın 116. maddesine göre cumhurbaşkanının seçimleri yenileme yetkisi var. O zaman 114. maddeye göre cumhurbaşkanı başbakan atar, geçici bakanlar kurulu kurulur, güvenoyu şartı aranmaz. Ben 10 Ocak'a kadar hükümet kurulamaması ya da güvenoyu alamaması halinde varsayalım ki seçimleri yenileme kararı aldım. Bu üç ay sonra yani 11 Nisan'da seçim demektir. 11 Nisan'da anayasadan, 18 Nisan'da Meclis kararından doğan seçim var. Böyle bir durumu şık, zarif bulmuyorum.
       * Çalışmaya devam: "10 Ocak'a kadar hükümet kurulmazsa yeniden hükümet kurma çalışmalarına devam ederiz. Güvenoyu alamazsa yeniden arayışlara devam ederiz. Önce hükümet sorununu aşmamız lazım. Bu, şu veya bu şekilde aşılırsa 18 Nisan seçimlerinden sonra `yeni hükümet çıkmaz' gibi endişeler olmaz. Bugünkü sorunu çözersek parçalı bir parlamento hükümet kurmuş olur. Seçim kaçınılacak bir şey değil."
       * Havanda su dövmek: "Başbakan atamak cumhurbaşkanının hakkıdır. Kimse keyfi davranamaz. Birinci parti geliyor bana `Meclis içinden birine görev verirseniz destek veririz. Liderlere verecekseniz bizden başlayın' diyor. Sizden başlayıp ne olacak? Prestij meselesi. Buradaki hadise havanda su dövmek değil. FP lideri gelip bana `Hükümet kurmaya talibim' deseydi `Neyle kuracaksın' diye soracaktım. "Ecevit'e görev verirken arkasında 220 oy vardı. En büyük partinin arkasında 144 oy var. DYP, CHP destek verseydi hükümet çıkacaktı."
       * Yol geçen hanı değil: "İkinci tur görüşmelerimde DYP lideri `Bize görev verin' dedi. `Nasıl kuracaksın' dedim. `Sen ver ben kurarım' dedi. Ben `Nasıl kurarsını' biraz bilsem iyi olur herhalde değil mi? Ben burada görev veriyorum. Yol geçen hanı değil burası. Sen kimsin? `Ben milli iradeyim.' `Ona verme şuna ver' cumhurbaşkanı serbest. Anayasa cumhurbaşkanının bir milletvekilini atamasını milli iradeye aykırı saymamış da ben yaptığım zaman kim bunu milli iradeye aykırı sayıyor?
       * Erez'i söylediler: "En çok kime destek verirler baktım, sordum. Aldığım kanaate göre böyle görev verdim. Herkesi dinledim. Çoğunluğun temayülüne uydum. Başbakan namzetleri diye bir olay yok. Basın namzetler çıkardı ortaya. Bana müracat falan da olmadı. Lider dışında görev vermek siyasi meşrebime çok uymaz. İstisnası olur mu olur. Kim olsun diye istişare yaptığım zaman herkes bir isim söylemedi ama bu ismi söyleyenler oldu."
       * İdam kalkmaz: "İdamın kaldırılmasına Türkiye hazır değil. Adam, kadını kesiyor, bavula koyuyor. Buna ne yapılması lazım? 30 bin kişi öldürülmüş. 5 bin genç şehit düşmüş. Bütün bunlardan sonra Türkiye bunlara bir şey yapmıyormuş gibi bir haleti ruhiyeyi Türk halkına kimse veremez. Öcalan'ı, Çakıcı'yı `idam cezasını kaldırın öyle iade edelim' çok ağır şart."

       Cumhurbaşkanının beş yıllık bir süre için iki turlu seçimle halk tarafından seçilmesi, cumhurbaşkanlarına Meclisi fesih yetkisi verilmesi, bakan olanların milletvekilliklerinin sona ereceğine ilişkin düzenlemenin yapılması, senatonun yeniden ihdas edilmesi ve genel seçimlerin iki turlu dar bölge çoğunluk sistemine göre yapılmasını isteyen Demirel, soruları şöyle yanıtladı:
       Soru:
       10 Ocak'ta seçimleri yenileme kararı almayacağınızı önceden açıklamanız bugünkü hükümet arayışlarını yönlendirecek nitelikte. Neden şimdi açıkladınız?"
       Demirel:
       Bana ne yapacağım soruluyor. Bu şartlar içinde seçim kararı almama gerek yoktur diyorum. Hükümetin kurulmasını zorlaştırması, kolaylaştırması gibi bir olayla ilgisi yok.
       Soru:
       Yerel ve genel seçimin birlikte yapılması.
       Demirel:
       Yerel seçimlerle genel seçimlerin aynı zamanda yapılmasına karşıyım. Yerel seçimler iki turlu yapılmalı. Bunların önündeki yasal engelleri kaldırmak için zaman var.
       28 Şubat süreciyle ilgili bir soruya "MGK'nın kararları önce imzalanmış sonra meydanlarda itiraz edilmiştir, işte süreç oradan doğmuştur. Cumhuriyetin temel niteliği sorgulanmıştır. Hükümetin büyük ortağı olan parti kapatılmış, lideri siyaset dışı tutulmuştur. Bunu olmamış farzederek hareket edemeyiz" yanıtını veren Demirel, DYP Genel Başkan Yardımcısı Meral Akşener'in açıkladığı son kasetlerle ilgili "Kanunların müsaade etmediği kişilerin telefon dinlemesi hak ihlalidir, anayasa suçudur, ağır suçtur" dedi.



Yazarlar