The Others Hacı İnan'dan itiraf

Hacı İnan'dan itiraf

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hacı İnan'dan itiraf

Hacı İnandan itiraf


"Hizbullah gerekirse kan döker"


       Hizbullah terör örgütü lideri Hüseyin Velioğlu'nun Beykoz'daki villada ölü ele geçirilmesinin ardından yakalanan örgütün ikinci adamı Hacı İnan, idam istemiyle yargılandığı davada, "Kan dökmek amacında değiliz. Ama gerekirse Hizbullahi amaç için kan dökeriz" dedi.
       Malki davası sanığı Mehmet Sümbül ile İslamcı feminist Gonca Kuriş'in de aralarında bulunduğu 27 kişiyi öldürüp, 18 kişiyi kaçırdıkları iddia edilen Hizbullah örgütünün üst düzey yöneticileri, İstanbul 5 Nolu DGM'de görülen duruşmada ilk kez ifade verdi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Hacı İnan, Abdülsettar Yıldızbakan, Sebahattin Alkan, Burhan Ekineker, İlyas Kutulman, Mehmet Bayrameren ve Enver Kılıçarslan katıldı. İlk kez ifade veren İnan, Diyarbakır DGM'de yargılanan Cemal Tutar gibi, "Hizbullah gerekirse kan döker" dedi. İran ve Lübnan'daki Hizbullah örgütünden ayrı bir yapıya sahip olduklarını belirten İnan, "Hizbullah kavramını Kuran'dan aldık. Yaşadığımız coğrafyada sonra tüm dünyada iman ettiğimiz Kuran'ın bütün olarak yaşanmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.
       Kürt - İslam devleti gibi bir hedeflerinin olmadığını savunan İnan, "Biz fazla kan da dökmedik. Bizim kanımız döküldü" iddiasında bulundu.
       Tehditlerine devam eden İnan, "İslam'da kan dökmek yoktur, diyenler yalan söylüyor. Heveslisi değiliz. Ama Resulullah'ın öğretisinde bu vardır. Cemaatin adam öldüreceğini zannetmiyorum. Ama yapmışsa doğrudur, haktır. Aramızda ajanlar varsa, sorgu ve işkence hakkı vardır. Cemaatin yaptığı İslam'a uygundur, onaylıyorum" diye savunma yaptı.

'Kuryelik yaptım'

       Devlete karşı silahlı eylem yapmadıklarını öne süren İnan, "Silahlarımız hep yerin altındaydı. Silahlarımızı devlete karşı bazı münferit olayların dışında çıkartmadık" dedi.
       Hizbullah itirafçısı Emin Ekici ile "şehit rehber" dediği Velioğlu arasında kuryelik yaptığını itiraf eden İnan, "Ben kuryelik yaptım, ama bunlar infaz emirleri değildir" diye konuştu.
       İnan, Ekici'nin zaten adam öldürecek yapıda olmadığını öne sürerek, "O korkağın tekidir. Askeri işler yürek ister, cesaret ister, adam olmayı gerektirir. Ekici böyle biri değildir" dedi.
       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın gazetecilere ve politikacılara izlettirdiği dehşet kasetlerini "polisin uydurması" diye yorumlayan İnan, "Hizbullah böyle bir şeyi asla yapmaz" ifadesini kullandı.
       İddianamede onlarca insanı işkencelerle öldürmekle suçlanan diğer sanıklar bu kez duruşmada, kendilerine yapılan işkenceden yakındılar. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, "İşkence insanlık suçudur" dediler.
       Mahkeme heyeti dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla sanıkların tutukluluğuna karar vererek duruşmayı erteledi.

Yazarlar