The Others HADEP'liler göreve iade

HADEP'liler göreve iade

29.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

HADEP'liler göreve iade

HADEPliler göreve iade


Ankara Milliyet


       Diyarbakır Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilen HADEP'li üç belediye Başkanı, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın imzasıyla görevlerine iade edildi.
       Diyarbakır DGM Başsavcılığı'nın yürüttüğü PKK soruşturması kapsamında önce gözaltına alınan, 25 Şubat'ta da Tantan'ın emriyle görevden el çektirilen HADEP'li Diyarbakır Belediye Başkanı Feridun Çelik, Bingöl Belediye Başkanı Selim Özalp ve Siirt Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan dün akşam saatlerinde görevlerine iade edildi. Tantan, öğle saatlerinde cezaevinden tahliye edilen üç başkanla ilgili yazıyı İstanbul dönüşü makamında imzaladı. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan yazıda, "tutuklanmaları nedeniyle görevden alınan başkanların, tahliye edilmeleri nedeniyle göreve iade edildikleri" belirtildi.
       Resmi yazı, Tantan'ın imzasından sonra Diyarbakır, Siirt ve Bingöl valiliklerine gönderildi. Valilerin yazıyı tebliğ etmelerinden sonra belediye başkanlarının göreve hemen başlayabilecekleri belirtildi.

Yurtdışına çıkış yasak

       Öte yandan Diyarbakır DGM Yedek Hakimliği, tahliye edilen üç belediye başkanının yurtdışına çıkışına yasak getirdi.
       Belediye başkanlarının, önümüzdeki günlerde Diyarbakır DGM'de görülecek davaları sonuçlanıncaya kadar yurtdışına çıkamayacakları kaydedildi.

HADEP memnun

       Gelişmeleri değerlendiren HADEP Genel Sekreteri Mahmut Şakar da şunları söyledi:
       "Gözaltına alma uygulaması tam bir hukuksuzluk içeriyordu. Bu hukuksuzluk az da olsa giderildi. Bizim önemsediğimiz bir olay, belediye başkanlarının halkın temsilcisi olmalarıdır. Uygulama, belediye başkanlarının halkın temsilcisi olmaları nedeniyle, halka karşı yapılmış bir olay."
       Bu arada, dün bir basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, HADEP'li üç eski belediye başkanının "uluslararası baskı sonucu" tahliye edildiğini öne sürerek, tahliyelerin "olumlu bir gelişme" olduğunu söyledi.
       Reppas, "Bu yaklaşımın tüm benzer olaylarda gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz ki, hepimiz Türkiye'de insan haklarına saygı gösterildiğine, vatandaşların görüşlerini özgürce ifade edebildiklerine ve demokratik kurumların işlediğine emin olabilelim" diye konuştu.