The Others Havaalanında skandal

Havaalanında skandal

22.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Havaalanında skandal

Havaalanında skandal


ABD'ye giden Bakan Koray Aydın'a vize soruldu. Altı saat alanda bekleyen Aydın uçağını kaçırdı.


       Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, bazı temas ve incelemelerde bulunmak için dün ABD'ye gitmek üzere geldiği Atatürk Havalimanı'nda vize engeliyle karşılaştı. Aydın kırmızı pasaport taşımasına karşın ABD vizesi olmadığı için havaalanında altı saat bekledikten sonra, ABD Büyükelçiliği'nin devreye girmesiyle uçabildi.
       Atatürk Havalimanı'na 09.30'da gelen Aydın'ın pasaportu, işlemleri yürütmek üzere VIP görevlilerince alındı. Bilet işlemlerinin yapıldığı Türk Hava Yolları bankosunda, ABD'nin, kırmızı diplomatik pasaport sahiplerine de vize istediği, bu nedenle Aydın'ın işlemlerinin tamamlanmamış olduğu kaydedildi.
       Bu gelişme üzerine Aydın THY'nin Miami'ye gitmek üzere hareket eden uçağına binemedi. Eşi ve korumasının da vizesi bulunmadığı öğrenilen Aydın, bir sonraki gün ABD'ye uçmaya karar vererek Ankara'ya dönmek istedi. Bunun üzerine devreye giren THY yetkililerinin ABD Büyükelçiliği ile yaptıkları görüşmeler sonucu vize sorunu halledildi.
       Şeref Salonu'nda bekleyen Aydın'a durumu ileten THY yetkilileri, New York bağlantılı olarak Miami'ye gitmesi önerisinde bulundular. Bu öneriyi kabul eden Aydın, bu kez de Cidde'den İstanbul aktarmalı New York'a gidecek hacıların İstanbul'a gelmelerini beklemek zorunda kaldı.
       New York seferini yapacak THY'nin Airbus 340 tipi "Hakkari" adlı uçağın 218 numaralı köprüde Cidde'den gelip New York'a gidecek hacıları beklemesi nedeniyle Aydın yaklaşık 6 saat havalimanında kaldı. Aydın THY'nin rötarlı New York seferiyle ABD'ye gidebildi.

"Bakanlık hatalı"

       Aydın olayla ilgili bakanlığının dış ilişkiler birimi yetkililerini suçlayarak şu açıklamayı yaptı:
       "Bakan düzeyindekilere genelde öteki ülkeler vize uygulamıyor, ancak İngiltere, ABD ve Rusya vize uyguluyormuş. Bu konuyu da bizim dış ilişkiler yetkililerimiz atlamış. Bu nedenle New York üzerinden ABD'ye gecikmeyle gidiyoruz. Ancak 10 sene sonra onların bazılarına biz de vize vereceğiz. Türkiye'nin önünde durulamaz. Şimdiki vize uygulamaları geçici durumlardır."
       Aydın, ABD'de bulunduğu sürede hükümet adına Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren ve Washington DC'de yapılacak "Türk - Amerikan İş Konseyi (ATC)" toplantısına katılacak.