The Others Helikopterlere hava savunma sistemi

Helikopterlere hava savunma sistemi

30.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Helikopterlere hava savunma sistemi

Helikopterlere hava savunma sistemi

PKK'nın füzelerle iki helikopteri düşürmesi üzerine TSK, tüm helikopterleri hava savunma sistemleriyle donatıyor

GENELKURMAY Başkanlığı, PKK'nın, Rus yapımı SA - 7B füzeleriyle iki helikopteri düşürmesi üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterindeki tüm helikopterlerin aktif ve pasif hava savunma sistemleriyle donatılması için acil ihale kararı aldı.
Milliyet'in, Genelkurmay kaynaklarından aldığı bilgiye göre, PKK'nın, Kuzey Irak'taki "Çekiç Harekatı"na katılan bir Süper Cobra'yı 18 Mayıs'ta, bir Cougar helikopterini de 4 Haziran'da düşürmesi acil ihale kararının alınmasında etkili oldu.
Türkiye'nin ihale kararını öğrenen İsrail, kısa sürede harekete geçerek Ankara'da temaslara başladı. İsrailli yetkililer, geçen hafta içinde iki gün boyunca Türk yetkililere, Hizbullah'ın İsrail helikopterlerine yönelik saldırıları üzerine geliştirilen hava savunma sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. İsrailliler, Türkiye'ye, Elta, Rafael ve İsrail Military Industri (IMI) firmalarının oluşturduğu konsorsiyumun üreteceği "Guitar" marka hava savunma sistemini önerdi.
Genelkurmay kaynakları ise, İsrail'in önerisiyle ilgili görüşmelerin ve uluslararası alanda açılacak ihalenin hazırlıklarının sürdürüldüğünü belirtti.
Tip ve konumuyla ilgili detaylar henüz kesinleşmeyen aktif ve pasif hava savunma sistemi projesinin, milyonlarca dolarlık bir harcama gerektiriyor.

Hava savunma sistemleri için ihale hazırlıkları sürerken, TSK envanterindeki Sikorsky helikopterlerine "Chass - Flare" adlı antifüze sistemleri takıldığı öğrenildi. Kaynaklar, Sikorsky'lerin tamamında pasif savunma sistemi, beşinde de hem aktif hem de pasif sistem bulunduğunu belirtirek, diğer helikopterlere de kısa sürede aktif sistemin monte edileceğini kaydetti.
Kaynaklar, hiçbir savunma sistemi bulunmayan Cougar helikopterlerinin de Güneydoğu'dan İzmir'e çekilerek, radar ve "Chass - Flare" elektronik harp sistemlerinin monte edilmesi işlemlerine başlandığını bildirdi.
"Chass - Flare" sisteminde, helikopterdeki radarların füze atışı yapıldığını saptamasının ardından, aktif savunmayı uyarıyor ve otomatik olarak ısı topları ateşleniyor. Isıya duyarlı olan füzeler, helikopterin egzozuna kilitlenmek yerine, havaya fırlatılan ateş toplarından birisine isabet ediyor.