The Others 'Herkes canını korusun'

'Herkes canını korusun'

03.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Herkes canını korusun'

Herkes canını korusun


       "Adını ister canavar ister kaplan koyun, trafik en büyük iç düşmanımızdır." Bu sözler Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ait. 1999'da trafik kazalarında 4 bin 606 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Demirel, kazalardaki ölü ve yaralı sayısının sıfıra indirilmesi için vatandaşlara bir de çağrı yaptı: "Canınızı koruyun."
       Uluslararası Karayolu Trafik Güvenliği Haftası, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle başladı. Törene katılan öğrencilerle konuşan Demirel, "Trafik kazaları, Türkiye'nin en büyük iç düşmanıdır. adını ister canavar ister kaplan koyun ama bunu önlemek milli vazifedir" diye konuştu.

       Kimsenin ailesini ve milleti üzüntüye gark etmeye hakkı bulunmadığını bildiren Demirel, halkın da daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Demirel, "Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum. Canınız en aziz varlıktır. Canınızı koruyun. Bu milli meseleyi hep beraber omuzlayalım. Herşeyi ecele bağlamamak lazım. Bir ecele koşa koşa gitmek var, bir de yavaş yavaş gitmek var. Azrail'e koşa koşa gitmenin anlamı yok" diye konuştu.Yolcu ve yük taşımacılığında "çarpıklık" olduğunu kaydeden Demirel, taşımacılığın yüzde 95'inin karayolunda gerçekleştiğini söyledi. Demiryollarının geliştirilmesi gerektiğini belirten Demirel, otoyolların da kullanımının özendirilmesini istedi. Demirel, "Bu kadar pahalı bir sistem olan otoyolları boş bırakamayız" dedi.
       Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de Türkiye'nin Ulaştırma Master Planı hazırlaması gerektiğini söyledi. Özellikle yük taşımacalığında demiryollarına ağırlık verilmesini isteyen Öksüz, Ankara - İstanbul hızlı tren projesinin yap - işlet - devret modeli ile gerçekleştirilmesi konusunda önemli mesafe alındığını, ayrıca Ankara - İstanbul demiryolunun iyileştirilmesi ihalesinin de son aşamasına getirildiğini söyledi.
       Türkiye Trafik Kazaları Yardım Başkanı Prof.Dr. Rıdvan Ege de, "Türk halkı bilinç altındaki doymamışlıklarını, trafikte gidermeye çalışıyor. Ayağında gaz, elinde direksiyon kendini kanıtlamaya çalışıyor" diye konuştu.