The Others ‘Hidrojeni bilmem dedi, başkan oldu’

‘Hidrojeni bilmem dedi, başkan oldu’

07.04.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Milliyet’in 27 Mart tarihli sayısında “Hidrojeni bilmem dedi başkan oldu” başlığıyla bir haber yayımladı.

‘Hidrojeni bilmem dedi, başkan oldu’

Milliyet’in 27 Mart tarihli sayısında “Hidrojeni bilmem dedi başkan oldu” başlığıyla bir haber yayımladı.
Ekonomi muhabirimiz Tuğba Tekerek’in haberinde hidrojen enerjisi alanında dünyaya örnek olacak uygulamalar yapmak üzere kurulan ICHET’in başına Enerji Bakanı’nın arkadaşı Mustafa Hatipoğlu atandığı belirtilirken, “Hidrojen konusunda çalışmam yok” diyen Hatipoğlu’nun oto yan sanayii şirketinde Ar-Ge müdürü olduğu bilgisine de yer verildi.
Hatipoğlu, Milliyet Okur Temsilcisi’ne gönderdiği açıklamada, “UNIDO-ICHET, misyonu gereği geniş kapsamlı araştırmalar yapan bir temel araştırma enstitüsü değil, bir uygulama kurumu. Dolayısıyla, böyle kurumların başında bulunan yöneticiler genelde uygulama ve Ar-Ge kökenlidir. Bunu, birçok kurumda görebilirsiniz. ‘Hidrojenci’ olmak gerekmiyor” diyor.
Hatipoğlu “UNIDO-ICHET, Enerji Bakanlığı’na bağlı” ifadesinin de doğru olmadığını belirtiyor:
“UNIDO-ICHET, idari ve mali olarak doğrudan merkezi Viyana’da bulunan UNIDO’ya  (Birleşmiş Milletler Uluslararası Kalkınma Örgütü) bağlıdır, endirekt olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile de bağlantılıyız. 
Haberde diğer bir olumsuz ve yanlış yorum da eski başbakanlarımızdan Sayın Necmeddin Erbakan’ın danışmanının sahibi olduğu belirtilen Yavuz Motors’a destek sözü vermem hakkında. Hali hazırda bu konuda alınmış bir kararımız yoktur. Bu nedenle, haberde belirtilen ifadeler yanlış ve kanaatimce taraflı olup yayıncılık ilkelerine de uygun değildir.” 

‘Konuşmalar kayıtlıdır’

Haberi yazan Tuğba Tekerek’in açıklaması da şöyle:
“Dr. Mustafa Hatipoğlu’yla yaptığım ve kaydı bulunan 13 dakikalık telefon konuşmasında, Hatipoğlu’nun söylediklerini bütünlüğüne zarar vermeden, aynen tırnak içinde aktardım. Mesleki özgeçmişini de ayrıntılarıyla yazdığım Hatipoğlu’nun atandığı pozisyonda, daha önce uluslararası otorite kabul edilen bir bilim adamının oturduğunu ve ayrılmasından sonra bir süre vekâlet eden ismin de TÜBİTAK Enerji Başkanı bir bilim adamı olduğunu unutmamak gerekir.
Dolayısıyla bu pozisyona eğer Ar-Ge işinden gelen bir mühendis eğer atanabiliyorsa, bunun neden Hatipoğlu olduğunun da bir izahı gerekir. Haberde yer alan başlık da Yazı İşleri’nin takdiridir.
Yavuz Motors’un resmi web sitesinde yer alan şirketle ICHET arasında işbirliği konusunda anlaşmaya varıldığı haberine dayanarak ‘işbirliği kararı aldı’ ifadesini kullandım. Ayrıca şirketin finans müdürüyle yaptığım görüşmede ifade edilen ‘projeler geliştirilip ICHET’e sunulacak’ bilgisini de aynen aktardım.
Haberde ‘ICHET Enerji Bakanlığı’na bağlı’ ve ‘UNIDO ise yapılan atamaları onaylanmakla yetkili’ ifadeleri yer almıştır. Bunu daha açık bir şekilde, ICHET’in bakanlığa dolaylı olarak bağlı olduğu ve ‘Enerji Bakanlığı başkanlığa aday gösteriyor, UNIDO da atamaları onaylıyor’ şeklinde yazmam gerekirdi.”