The Others Hıncal Uluç’un eleştirisi

Hıncal Uluç’un eleştirisi

22.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bursa’da evden kaçan 14 yaşındaki üç kıza uyuşturucu içirdikten sonra spreyle bayıltarak tecavüz ettikleri ve başka erkeklere pazarladıkları iddia edilen üç kişi ile çocuklarla birlikte olduğu öne sürülen 5 kişi gözaltına alındı. Haber 15 Şubat tarihli Milliyet’te ve internette “Tecavüz edip pazarladılar!” başlığıyla yayımlandı.

Hıncal Uluç’un eleştirisi

Haberde zanlıların adları kapalı geçilmiş, sadece bir kişinin mesleğinden söz ediliyor.
Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, Okur Temsilcisi’ne açık bir şikâyette bulunarak Milliyet’in haberini eleştirmiş:
“Evinden kaçan 14 yaşındaki bir kızı iki kişi alıkoymuş. Tecavüz etmişler, sonra başkalarına peşkeş çekmişler, pazarlamışlar. Kaçıran ve sonra müşteri olan sekiz kişi, haberde, adlarının baş harfleriyle geçiyor. Sadece o kadar. Ancak içlerinden biri, yalnızca biri hakkında ilave bilgi de var: ‘Emekli astsubay...’
Doğan Haber Ajansı Bursa muhabirinin, hele de bu günlerde bu ayrımı neden yaptığını fena halde merak ettim. Sen nasıl yorumluyorsun acaba?.. Ya da bu haberi aynen böyle sayfaya koyan Milliyet Yazı İşleri?”

Haberin Devamı

Ombudsman’ın notu
Sayın Hıncal Uluç haklı. Gözaltına alınanların tamamının meslekleri sayılmalıydı. Belli ki çoğu işsiz güçsüz! Tecavüz haberlerinde beni asıl rahatsız eden ve Yazı İşleri’yle bunca zamandır bir türlü önleyemediğimiz şey, taciz ya da tecavüzle ilgili polis kayıtlarının ayrıntılı betimlemelerle haberleştirilmesidir. Haber diline yansıyan anlatım ve detaylar çocukları ve aileleri olumsuz etkiliyor. Koruyucu olmak yerine kışkırtıcı oluyor. Her meslekte yanlış işler yapanlar çıkabileceği için bu haberde askerin özel olarak hedef seçildiğine ilişkin bir kasıt olduğunu düşünmüyorum.