The Others İdeal eğitim İngiltere’de

İdeal eğitim İngiltere’de

29.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İdeal eğitim İngiltere’de

İdeal eğitim İngiltere’de


İngiltere Eğitim ve Çalışma Bakanı Barones Blackstone, Milliyet'in İngiliz eğitim sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı


       The British Council tarafından geleneksel hale getirilen İngiliz Eğitim Fuarı'nın bu yılki açılışını İngiltere Eğitim ve Çalışma Bakanı Barones Blackstone yaptı.
       Açılış konuşmasında İngiltere'deki üniversitelerin kalitesinden ve deneyimlerinden bahseden ve iyi eğitim almak isteyenleri ülkesine davet eden Bakan Blackstone, Milliyet'in sorularını yanıtladı.

       * Eğitime önemli bir pay ayırarak seçim vaadlerinizin en büyüğünü yerine getirdiniz. Ancak hemen ardından öğretmen maaşlarını performansa bağlayan sisteme geçtiniz ve bu da tepki gördü. Neden böyle bir uygulamaya geçtiniz? Eğitimle ilgili bundan sonraki projeleriniz nedir?
       - Aslında geçen yıl öğretmenler enflasyonla karşılaştırıldığında yüksek bir maaş zammı aldılar. Gelecekteki planımız ise tam netleşmemekle birlikte şöyle:
       4 derecelendirme yapılacak maaş zamlarıyla ilgili. Ama bu 4 kademeli sistemde de öğretmenlerden hiçbiri çok daha düşük bir maaş almayacak. Bunu garantiliyorum. Bunu yapmamızın en büyük nedeni de üniversite mezunlarına hem eğitimlerini hem de kendilerini geliştirme şansı yakalatmak. Üniversite mezunlarını bu mesleğe yöneltmek.

       * Dünyanın birçok ülkesinde solda yer alan partiler parasız eğitimi savunur. Oysa siz de sol eğilimli bir parti olduğunuz halde yükseköğretimi neden paralı hale getirdiniz?
       - Biz orta sol partiyiz. 1997 Mayısında iktidara geldiğimizde yönetimi elimizi zor şartlarda aldık. Sağ partiler tarafından üniversitelerin bütçeleri çok genişletilmişti. Ancak buna rağmen parti tarafından kendilerine çok uzun bir süre yeterli para verilmemişti. Öğrencilere verilen kredide yüzde 40 düşüş olmuştu. Bu da bizim bir karar vermemizi gerektiriyordu. Üniversiteler için bir gelir kaynağı bulmaya çalışıyorduk. Çünkü üniversitelerin kalite standartlarını yüksek tutmamız gerekiyordu. Vergileri yükseltmemiz ya da öğrencilerden katkı payı almamız gerekiyordu. İngiltere'de okullaşma oranı yüzde 30. Eğitimden faydalanan kişilerin bütün masrafları değil ama bir kısmını kendilerinin ödemesi gerektiği düşüncesi bize daha doğru geldi. Yüzde 70 vergi veren insanlara sormaktansa yüzde 30 okula giden insanlardan katkı payı alınmasını sormak daha doğruydu. Okul ücretlerini karşılaştırdığınızda ise bu öğrenciler fakir ailelerden geliyorlarsa zaten hiçbir ödeme yapmıyorlar. Yaklaşık yüzde 30'u hiçbirşey ödemiyor. Geriye kalan yüzde 30 katkı payının bir kısmını ödüyor ve kalan da yüzde 40'ını ödüyor. Ancak katkı payı için kalan da bütün bu masrafların sadece yüzde 25'i. Yüzde 75'i halen devlet ödüyor. Eğer üniversite diploması alırsanız mezun olduktan sonra büyük para kazanmaya başlayacaksınız. Böylece gençlerin geleceklerinden emin oluyoruz. Üniversitede okumanın bir kişi için yapılabilecek en iyi yatırım olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar gelen öğrenci sayısında ise hiçbir düşme olmadı ve özgeçmişlerinde de bir değişiklik görülmedi.

       * Eğitimde geri kalmış bölge ve okullar için devreye sokulan "Eğitim Eylem Bölgeleri" ne özellikle öğretmen sendikaları büyük tepki göstermişti. Bu olay "Arka kapıdan özelleştirme" olarak nitelendirildi. Eleştirilere yanıtınız ne olacak?
       - Bu bölgelere yeni bir yüz getirmeye çalışıyoruz. Yapmak istediğimiz bu. Partnerlik getiriyoruz. Bu da insanlar arasında birlik gerektiriyor. Sistem bölgedeki şirketlerin biraraya gelip öğrencilere nasıl yaklaşılması gerektiği, ne yapılması gerektiği gibi konularda bir arada fikir üretmeyi gerektiriyor. Öğretmenlerden böyle bir tepki vardı belki ama şu anda artık öğretmenlerimiz de bizim neler yaptığımızı görüp bize destek vermeye başladılar.
       İstanbul Tepebaşı TÜYAP'ta dün açılan ve yarın sona erecek olan 9. İngiliz Eğitim Fuarı'nın açılışına YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de katıldı.
       Fur 30 Kasım - 1 Aralık'da Ankara Shereton, 3 Aralık'ta Adana Seyhan Oteli ve 4 Aralık'ta İzmir Hilton'da saat 12.00 - 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Fuar taşınıyor

       İstanbul Tepebaşı TÜYAP’ta iki gün devam eden ve yurtdışına gitmek isteyen gençlerin ilgi gösterdiği 9. İngiliz Eğitim Fuarı’nın açılışına YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de katıldı.
       Fuar, 30 Kasım - 1 Aralık günlerinde Ankara Shereton, 3 Aralık’ta Adana Seyhan ve 4 Aralık’ta İzmir Hilton otellerinde 12.00 - 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.