The Others İHD gösterisinde 101 gözaltı

İHD gösterisinde 101 gözaltı

29.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İHD gösterisinde 101 gözaltı

İHD gösterisinde 101 gözaltı


Ümran Avcı, Ebru Köseoğlu


       Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili basın açıklaması yapmak isteyen İHD yöneticileri ve mahkum yakınları polisin müdahalesiyle karşılaştı. Çıkan olaylarda aralarında İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin'in de bulunduğu yaklaşık 101 kişi gözaltına alındı.
       İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet ekipleri, İHD'nin açıklaması için dün Sultanahmet Parkı'na çıkan yollara barikat kurdu. Saat 11.30'dan itibaren parka girmek isteyenler kimlik kontrolünden sonra gözaltına alındı. Beyazıt, Çemberlitaş ve Eminönü'nden gelen gruplara da müdahale eden polisin, gözaltına aldığı kişi sayısı 101'i buldu.
       Keskin'in de aralarında bulunduğu 14 kişilik grup ise açıklama yapmak için geldiği Sultanahmet Parkı'nda İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Arpacı'nın müdahalesiyle karşılaştı. Grup üyeleri, "Adalet Bakanı bizim genel merkezimizi arayıp cezaevleri ile ilgili bilgi veriyor. Bırakın, açıklamayı okuyup gidelim" dedi. Yaşanan kısa süreli tartışmadan sonra İHD yöneticileri Arpacı'nın talimatıyla polis otosuna bindirilerek gözaltına alındı.
       Olaylar sırasında Evrensel Gazetesi Muhabiri Sibel Hürtaş'ı da gözaltına alan polis, Radikal Gazetesi muhabiri Hatice Yaşar'ı tartaklayarak fotoğraf makinasına el koydu, daha sonra makinayı kırarak Yaşar'a iade etti.
       Keskin'in de aralarında bulunduğu 10 kişilik bir grup, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Hükümet istifa

       Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Murat Çelik ile İHD adına Avukat Gülseren Yoleri'nin İstanbul Adliye Baro odası önünde yaptığı açıklamada da, cezaevlerinde yaşanan olaylar protesto edilerek, "Bir ülkenin cezaevlerinde bir haftada 17 kişi ölüyor ve 40 kişi yaralanıyorsa ortada yönetim sorunu var demektir. Hükümet iyi yönetemediğini kabul etmeli ve istifa etmelidir" denildi.

Yazarlar