The Others İhmal mi, kasıt mı?

İhmal mi, kasıt mı?

03.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İhmal mi, kasıt mı?

İhmal mi, kasıt mı


Semra Pelek, Aslı Öktener İstanbul

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden soru kitapçılarının çalınmasıyla yaşanan sınav rezaleti soruşturmasında, yedi kişi gözetim altında tutuluyor. Aralarında ÖSYM gözlemcilerinin de bulunduğu 14 kişinin kan örnekleri alındı. Olay yerinde yapılan incelemede, hırsızlığın pencereden değil, açık bırakılan kapıdan girilerek yapıldığı belirlendi. Soru torbası üzerinde bulunan birkaç damla kan ve parmak izinden yola çıkarak, çalışmasını sürdürüyor. Polis, olay günü okulda vize sınavına giren öğrenciler ile ÖSYM sınavına girecek olan öğrencileri de soruşturma kapsamında araştırıyor.
İstanbul Anadolu yakasında merkez olarak seçilen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden önceki gün iki soru kitapçığının çalınmasıyla ilgili soruşturma Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği'nce sürdürülüyor. Olay yerinde yapılan incelemede soru kitapçıklarının bulunduğu koli ve torbanın üzerinde bulunan parmak izin ve birkaç damla kan örneği incelemeye alındı. Skandalın ortaya çıkmasının ardından fakülte binasını ablukaya alan polis, 14 kişinin kan örneğini aldı. Kan örneklerinin karşılaştırılmasının Adli Tıp Kurumu'nda yapılacağı ve bunun sonucunda suçlunun kesin olarak belirleneceği kaydedildi.
Polisin, önceki akşam gözaltına aldığı kampüs amiri Mustafa Polat, bekçi İsmet Şahin, ve taşıma görevlileri Mustafa Karaçoban, Gökmen Balcı, Yüksel Apaydın ile Halil Balcı dün saat 13.00 sıralarında sağlık kontrolü ve kan örneklerinin alınması amacıyla Şişli Etfal Hastanesi'ne götürüldü. Daha sonra tekrar Emniyet'e götürülen sanıklar, hırsızlıkla ilgilerinin bulunmadığını sadece görevli oldukları için gözlem altında bulunduklarını ifade ederek, "Kim suçluysa yakalansın ve cezasını çeksin" diye konuştular.

Kapıdan girildi

Emniyet yetkilileri, soru kitapçıklarının olduğu bölümde, Ankara'dan gelen ÖSYM görevlisi Niyazi Meriç ve Nizamettin Dalkılıç ile İstanbul İl Sınav Sorumlusu yardımcıları Faruk Bayraktar ve Halil Büyükmenekşe'nin bulunması gerekirken kampüs amiri, bekçi ve taşıma görevlileriyle birlikte 15 kişinin olduğunu söyledi.
Kampüs amiri Polat, bekçi Şahin'den görevlilerin ihtiyaçlarını giderebilmeleri için tuvalet kapısını açmasını istediğini ancak, Şahin'in yanlış anlama sonucu, giriş kapısını açtığını söylediği ileri sürüldü. 2 - 3 saat kapının açık kaldığının belirlendiği kaydeden yetkililer, bu süre içinde hırsızlığın gerçekleştiğini belirtti. Yapılan incelemede, hırsızın torbayı jiletle keserek iki kitapçığı aldığı ve ardından tuvalete girdiği, burada kitapçıkların dışındaki poşet ve içindeki listeyi tuvalete atıktan sonra kaçtığı belirlendi.

"Kapıdan bekçi sorumluydu"

Kapının açık bırakıldığını doğrulayan ÖSYM gözlemcilerinden Meriç, "Daha önce burayı kontrol etmiştik, dün vize sınavları olması nedeniyle dekanlık ile sınıflara giden koridora giden kapılar açılmış. Bu kapının açık unutulduğunu tahmin ediyoruz" dedi. Olayı saat 15.50 de farkettiklerini dile getiren Meriç, olayı şöyle anlattı:
"Tam bu saatlerde tasnif işlemleri sona ermiş ve kapıları mühürlemeye başlamıştık. Tüm kapı ve çuvallar ikişer kez kontrol edildi. Kapıları kapatıp dışarıda bekleyecektik. Bunun için koridorda mühürü hazırlıyorduk. İdare Amiri Mustafa Polat, bir ara santrale gitti. Döndüğünde çuvalların yırtılmış olduğunu farkederek durumu bize bildirdi. Hemen çalınıp çalınmadığını kontrol ettik. İki yedek kitapçığın bulunduğu çuvalın jiletle kesildiğini ve soru kitapçıklarının çalındığını belirledik."
Bu gelişme üzerine durumu üst makamlara aktardığını kaydeden Meriç, "Kapıların açık olmasından buranın bekçisi İsmet Şahin sorumludur. O'na sorduğumuzda, `bana açmamı idare amiri Mustafa Polat söyledi' cevabını verdi" diye konuştu.
Güvenliği sağlamakla görevli polisin dışarıda bulunduğunu belirten Meriç, prosedüre göre hareket ettiklerini, kapıları mühürledikten sonra kendilerinin de dışarıda bekleyeceklerini söyledi.

Öğrenciler de araştırılacak

Öte yandan, kitapçıkların taşıma işlemi sırasında vize sınavı için gelen öğrenciler bunu gördüğünü belirleyen polis, bu yönde de araştırmalarını yoğunlaştırdı. Vize sınavına girenlerin yanı sıra ÖSYM sınavına girecek öğrencilerin de soruşturma kapsamına alındığı öğrenildi.
Bu arada, gözaltında tutulan altı kişinin yanı sıra kan örnekleri alınan ÖSYM ile fakülte görevlileri Nizamettin Dalkılıç, Halil Büyükmenekşe, Prof. Dr. Faruk Bayraktar, Kadir Türkmen, Kadir Dağnış, Mehmet Karagöz, Muzaffer Tolak ve Meriç'in de ifadelerinin alındığı, kan örenği sonuçlarının belirlenmesine kadar belirttikleri adreste bulunmaları istendi.

İhtimaller

Büyük bir kitleyi mağdur eden hırsızlıkla ilgili soruşturmada polis, üç ihtimal üzerinde duruyor.
* Hırsızlığın yasadışı örgüt militanları tarafından yapıldı. Sorular, örgüt üyeleri ve sempatizanlarına dağıtılarak yüksek puanla üniversitelere girmeleri sağlanacaktı.
* Çalınan soruların para karşılığı satılarak bu işten büyük rant kazanmak isteyenler tarafından yapıldı.
* Dershaneler üzerinde de duruluyor. Soruları kendi öğrencilerine dağıtarak, onların üniversiteye girmelerini sağlayarak başarılı olduklarını açıklayacaklardı.