The Others İlk duruşmada tahliye

İlk duruşmada tahliye

10.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İlk duruşmada tahliye

İlk duruşmada tahliye


Süheyla Gözdereliler Yalova


       Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan haklarında dava açılan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile kuzeni TMMOB Mimarlar Odası Yalova Şubesi eski Başkanı Metin Koçal, ilk duruşmalarında tahliye edildi.
       Yalova Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Yakup Koçal, ifadesinde, müteahhit olması nedeniyle suçlandığını, ancak yaptırdığı binada denetleme ve uygulama gibi bir sorumluluk taşımadığını savunarak, belediye tarafından kendisi hakkında tutulan bir rapor bulunmadığını söyledi.
       Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, eksik malzeme kullanmakla suçlandığını anımsatan Koçal, binaların betonarme denilen kısımlarında eksik malzeme kullanılması durumunda, karın yüzde 1 - 2'yi geçmeyeceğini, Yalova'da hiçbir müteahhitin de bunu yapmadığını öne sürdü.
       17 Ağustos depreminde yıkılan binaların sorumlusunun Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na bağlı Afet İşleri Genel Müdürlü ile Teknik İşler Müdürlüğü olduğunu savunan Koçal, 1975'te çıkarılan yönetmeliğe göre, yapılan bütün binalarda zemin etüdü çalışması olmadığını, bu uygulamaya ancak Mayıs 1998'de başlandığını kaydetti. Koçal, şunları söyledi:
       "Şansızlık, Yalova'da zemin etüdü yapılmadan alanların iskana açılmasıdır. Yalova'da yapılan inşaatlar dört dörtlük olmasa bile, çok iyi kontrolden geçmiştir. Halen de geçmektedir. Bu büyük deprem başka ilde olsa, o bölge yerle bir olurdu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, zemin etüdü zorunluluğunu ancak 17 Ağustos depreminden sonra getirmişti. Bu da, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün kendi hatasını geç de olsa ortaya koymasıdır."
       Yakup Koçal'ın müteahhitliğini yaptığı binanın fenni sorumluluğunu yürüten TMMOB Mimarlar Odası Yalova Şubesi eski başkanı Metin Koçal da ifadesinde, 28 yıllık mimar olarak işini iyi yaptığını ve binalarda eksik malzeme kullanılmasına, projeye aykırı davranılmasına göz yummadığını anlattı.
       Koçal, "Özellikle yıkılan Koçal Apartmanı akrabalarımın olduğu için işime daha fazla özen gösterdim. Ayrıca, bir mimar olarak inşaat mühendisinin projesini deprem açısından denetlemek gibi bir görevim yok" görüşünü savundu.
       Sanık avukatları da, "Belirli ikametgah sahibi oldukları" gerekçesiyle müvekkillerinin tutukluluk halinin kaldırılmasını talep ederken, mahkeme başkanı, savcının da olumlu görüş bildirmesi üzerine Yakup Koçal ile Metin Koçal'ın tahliyesine karar verdi.
       Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Elmalık mevkiinde yaptırdıkları "Koçal apartmanı"nın depremde yıkılması ve üçü polis, sekiz kişinin ölmesi nedeniyle, TCK'nın 455/2. maddesi uyarınca, Yakup ve Metin Koçal hakkında "Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan" dava açılmıştı.
      

Basına tehdit

       Yakup ve Metin Koçal'ın cezaevinden mahkeme salonuna getirilişi sırasında görüntü almak isteyen basın mensupları, ölümle tehdit edildi. Yalovaspor Kulübü eski başkanı Adnan Kırtay ile Yalova'da tanınan Selami Ersoy'un da aralarında bulunduğu bir grup, güvenlik kuvvetlerinin yanında basın mensuplarının görüntü almasını engellerken, "Kafanıza sıkarız, Yalova'dan çıkamazsınız" şeklinde tehditte bulundular.
       Olay sırasında grubun hakaret ve küfürlerine maruz kalan muhabirimizin savcılığa şikayeti üzerine, diğer basın mensuplarının da ifadelerine başvuruldu.

Yazarlar