The Others IMF hatalı mıydı?

IMF hatalı mıydı?

25.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

IMF hatalı mıydı

IMF hatalı mıydı?

ÇAPRAZ ATEŞ

TARIK YILMAZ

MGK’da başlayan kavgayla ateşlenen fitil 14 aydır ağır aksak da olsa yürütülen enflasyonla mücadele programının terk edilmesine neden oldu. Ekonomiden sorumlu bakan ve bürokratların koltuklarını sallayan krizde eleştirilerden IMF de nasibini aldı. Asya ve Rusya’da olduğu gibi Türkiye’de de eleştiri oklarına hedef olan IMF’nin ne kadar hatalı olduğunu uzmanlara sorduk.

Prof. Dr. Taner Berksoy - Bilgi Üniversitesi
Krizi okuyamadı
IMF bu krizde haksızdı. Biz IMF’ye iki nedenle ihtiyaç duyuyoruz. Birincisi, sıkıştığımız zaman destek olacak; ikincisi, kendi vermese de kredibilite sağlayacak. Programı beraber yürüttüğümüzü unutmamalıyız. Kur çıpasını kullanmak için dövize atak olduğu zaman kullana-bileceğiniz silah rezervdir. Bu kuşkuluysa çıpayı 18 ay götürmek risklidir. IMF’nin destek vermesi gerekirdi. Anlaşılan IMF’de de kafalar karışık. IMF Asya, Rusya’dan sonra Türkiye’de de olayları okuyamadı. Ayrıca bugün itibarıyla ne yapıldığı hiçbir ekonomist tarafından anlaşılamadı. IMF’nin bu tür bir tabloda gerekli desteği vermesi gerekirdi.

Recep Atakan - Bayındırlık Hazine Müdürü
Dalgalı kur doğru karar
IMF’nin son kararlarda haklı olduğunu düşünüyorum. Gelinmiş durumlarda yapılacak fazla bir şey kalmamıştı. Ülkenin borç alabilme şansı azalmıştı ve cari işlemler açığınızda artışa dönme olanağı yok denecek kadar azdı. Cari işlemlerdeki bu açıkla 1 yıl daha devam edilseydi tahribat daha ağır olurdu.
Dalgalı kur sistemine geçiş kararının tek başına yeterli olmadığını da söylemeliyim. Hafta sonunda yeni kararların çıkarılacağını düşünüyorum. Bu kararları destekleyen kararlar alınmazsa yapılanın doğru olduğunu söyleyemem.

Kazım Andaç - HSBC Yatırım
IMF pasif kaldı
IMF Arjantin için gösterdiği kolaylığın en azından bir kısmını Türkiye için de gösterebilirdi. Bununla beraber IMF ve hükümet programın arkasında olduğunu açıklayabilir ve böylelikle de krizi daha az zararla atlatabilirdik. Kaldı ki Orta Asya’da sabit kur uygulayan ülkeleri dalgalı kur politikasına geçmeyi tavsiye etmişken Türkiye için 2000 yılı başında sabit kurda ısrarcı olması ayrı bir tartışma konusu. Mevcut şartlarda band sisteminin daha öne çekilmesi veya küçük bir kur ayarlaması yerine kurun doğrudan serbest bırakılmasını doğru buluyorum. Aksi bir yaklaşım döviz rezervlerinde azalmaya yol açabilirdi.

Uğur Gürses - Bankacı
Hükümetin görevi
Tek bir suçlu bulmak yerine kimlerin nerelerde hata yaptığını konuşmak daha yerinde olur. Hataların önemli bölümünün hükümetin üzerine düşen görevi yapmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Pazartesi günü Başbakan Ecevit ile Cumhurbaşkanı Sezer arasında yaşanan tartışmanın krizi tetiklemesi önemli değil. Çünkü bugün olmazsa başka bir zaman başka bir konu nedeniyle olacaktı. Ancak IMF’nin de hataları olmadı değil. IMF programın dizaynında bankacılık sektörüne gereken önemi vermedi. Zayıf bir bankacılık sistemiyle katı bir para politikası uygulamanın bedeli ağır oldu.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ