The Others 'İnternet okuru çok farklıdır'

'İnternet okuru çok farklıdır'

29.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Çaktırmadan geri dönün!'

İnternet okuru çok farklıdır






Telefonlarımız kilitlendi!
Doğum yeri olan basın - yayın kuruluşlarında da terk edilmiş bir deyimdir bu. Gazetecilerin, duyduklarında tebessümle karşıladıkları bir deyim.
Fakat Milliyet İnternet Sitesi'nin değişen yüzü konusunda yağan mesajları, ancak bu deyim ifade edebiliyor. Telefonlarımız ve elektronik posta kutumuz kilitlendi. Okur sayfasını, üst üste aynı konuya ayırmamızın nedeni de bu.
Mesajların yönü geçen haftakiyle aynı. Müdavimleri, büyük bir çoğunlukla yeni sayfa düzenini eleştiriyorlar. Eleştiriler, "gazetenin birinci sayfa düzenini andıran" bir internet sayfasının tercihte öne çıktığını gösteriyor.
Sadece imzalı mesajlar dikkate alındığında, 162 okur, eski sayfa düzenine geçilmesini istiyor. Gerekçeler, "rakiplerinden farklı bulunan eski sayfanın daha kolay okunması, yeni sayfanın diğer haber siteleriyle benzeşmesi" noktasında odaklanıyor.
Milliyet İnternet Editörü Ercüment İşleyen'in, geçen hafta yeni sayfa için yaptığı, "okurla dost ve onu daha aktif olmaya davet eden bir tasarım" açıklamasına da yanıtlar var.

Emre Tavşancıl; tepkilerdeki ortak noktaları içeren mektubunda, şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Ercüment Bey, 'Yeni sayfada okuru daha aktif bir tavır bekliyor' demiş. Unutulmamalıdır ki, gazeteyi internetten okuyan büyük çoğunluk; sabah apar - topar işine gitmiş, bilgisayarının başında çalışırken iki arada bir derede gazeteye göz atan ve önemli haberleri okumak isteyen bir kitledir. Yani internet gazetesinin hedef kitlesi, zaten sıcak çayını yudumlarken gazete okuyan insanlar değildir. Ben pasif halimden gayet memnundum açıkçası."
Tavşancıl, İşleyen'in, "Yeni tasarımda ferah, net ve 'user friendly' diye tanımlayabileceğimiz okurla dost, okurun dolaşımını kolaylaştırıcı unsurlar ağırlık taşıyor" sözlerini anımsatarak, şöyle devam ediyor:
"User friendly olmak, herhangi bir yeni tasarım için, bence öncelikle 'user' ile konuşmayı gerektirir. İki yıldır takip ediyorum ve 'tasarımımız değişsin mi ya da şöyle bir değişikliğe ne dersiniz' gibi bir anket çalışması görmedim. 'User'ın fikrinin bu 'friendly'lik konusunda alındığından şüpheliyim."
Tavşancıl, "Bir anket yapılması uygun bir seçenek olabilir" sözleriyle de, diğer mesajlardaki önerilere tercüman oluyor.
Güzide Erden, "Benim bütün sayfaları gezmek için ne zamanım, ne de isteğim var", B. Ertürk "Hani ilk sayfa etkisi vardır ya, bu sanal ortam için de geçerli", Erol Topkaya da "Madem okur istemiyor, neden ısrar ediyorsunuz" diyor. Nesrin Em, Semra Demirkaynatan ve Emel İskefiyeli, "Eskiden gazete sayfalarını çevirir gibiydik, gazete okumak ile siteniz paralel bir anlam taşıyordu" görüşündeler. "Eski sayfa tasarımında pasif kalıyormuşuz ya! Lütfen bizi tekrar pasif kalmaya mahkûm edin. Yoksa Milliyet pasif duruma düşecek" sözleri de Kemal Kavas'a ait.

Şakayla karışık eleştiriler de var:
- Bu kadar hit alan bir sitenin neden böyle ilgi gördüğünü tartmadan bu kadar kötü bir sayfayı tasarlayan kişiyi tebrik ediyorum. Bravo! (Arda Bakan)
- Benim acizane tavsiyem, ne yapın edin, eski düzene geri dönün. İster çaktırmadan, ister açıkça "denedik olmadı" diyerek. Ama web yöneticisini işten falan da atmayın. İnanıyorum ki, ne yaptıysa iyi niyetle yaptı. Yazıktır! (Kerem İçelli)
- Ziyaretçi sayısı azalsın diye yaptınız herhalde bu değişikliği. Ya da bir tasarım teröristinin eline düştünüz! Neyse, cümlemize geçmiş olsun. (Alper Altunay)
- Yeni tasarımınızı beğenenler olabilir. Herhalde bunlar diğer medya gruplarının görüşleridir. (Tezer Erdallı)
- O kullanışlı sitenin aynısını internete koysam tahminen tüm Milliyet okurlarını çekerim. (Turhan Günaydın).

Kıbrıs sorununu çözmek için tarafların buluşturulduğu İsviçre'nin Luzern bölgesinden de mesaj var. Halim Barış, ara çözüm öneriyor:
"Her ne kadar yeniliğe açık olsam da, yeni site dizaynı beni bir türlü memnun etmedi. Yine eskiye dönüş değil de, eleştirileri, önerileri göz önüne alarak bir revizyon yapmanızı dilerim."
Bu "al - ver" formülünü de aktardıktan sonra söz İnternet Editörü İşleyen'in:
"Yeni tasarım tartışılsa da, hızlı ve kaliteli habercilik anlayışımızda en küçük bir değişiklik olmadığını vurgulamak isterim. Ancak eleştirileri dikkate alıyoruz. Biraz sabır, üzerinde çalıştığımız projeler var."
ABD'den İngiltere'ye, Fransa'dan Çin'e kadar dünyanın her yerinden gelen mesajlar, Milliyet'in internet yayıncılığındaki iddiasının da göstergesi.
Yeni tasarımı beğenenlere gelince...
Az sonra!




Dünya Haber Ombudsmanları Örgütü


Yazarlar