The Others Internet'te özgürlükle korsanlık çarpışıyor

Internet'te özgürlükle korsanlık çarpışıyor

07.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

B.M. Telif Hakları Konferansı 20 Aralık'ta tamamlanıyor

Internette özgürlükle korsanlık çarpışıyor

TELİF hakları teknolojik kuşatma altında. Şiirden bilgisayar yazılımına kadar uzanan her ürünün yaratıcılarına, bunun karşılığı olan bir mali getiri yanında bu ürünlerin kamuya açık olmasını da sağlamayı amaçlayan yasalar, gittikçe yetersiz kalıyor.
Madonna 'nın son şarkısı, Huntington 'un yeni makalesi ya da bir telefon rehberi bir bilgisayar faresinin "tık" etmesiyle Internet üzerinden istenen sayıda çoğaltılarak dünyaya yayılabiliyor. Genellikle telif sahiplerinin hakları hiçe sayılarak...
International Herald Tribune 'un bildirdiğine göre (4 Aralık), kişisel bilgisayar ve Internet çağında ilk kez 160 ülkeden gelen telif hakları uzmanları, dijital çağda düşünsel mülkiyet haklarını koruyacak uluslararası antlaşmaların taslağını hazırlamak üzere toplandı.
Birleşmiş Milletler 'e bağlı Dünya Düşünsel Mülkiyet Örgütü / World Intellectual Property Organisation 'ın Cenevre 'de yapılmakta olan konferansına katılan delegeler 20 Aralık tarihine kadar sorunları çözerek çalışmalarını tamamlamayı umuyor.
Söz konusu sorunlardan bazıları Amerikalı karikatürcü Gary Larson 'un geçenlerde Internet'ten yayımladığı mesaj ile gündeme geldi. Larson, karikatürlerini derleyip, dijitalleştirip, elektronik olarak yayımlayan hayranlarına elektronik posta ile şunu söylüyordu: "Lütfen, lütfen, karikatürlerimi Internet üzerinden yayımlamayın. Bu karikatürler bir bakıma benim çocuklarım. Geceleri bana söylemeden nereye gittiklerinden kaygı duyuyorum..."
Larson'un aldığı tepkilerin bir bölümü, Internet'te bilginin serbestçe akışına alışmış kullanıcıların tavrını ortaya koyuyordu. Bir mesajda şöyle deniyordu: "Bütün bu telif hakları kısıtlamaları sinirime dokunuyor... Eğer Larson'un karikatürlerini göremeyecek, Simpsonlar filminin müziğini dinleyemeyecek ya da bir dergiden aktarılan bir fotoğrafa bakamayacaksak, Internet'in ne yararı var???"
Uzmanlara göre, Amerikalı delegelerin konferansa sunduğu öneriler benimsenecek olursa, denge telif hakları sahipleri lehine ve tüketiciler aleyhine bozulacak.
Amerikan önerilerine karşı çıkan delegelerden birine göre, "Eğer denge korunamaz ise, o zaman sadece telif hakları sahipleri bizi 21. yüzyıla bağlayan köprüyü geçebilecek."