The Others İran zaman kazanıyor

İran zaman kazanıyor

03.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İran zaman kazanıyor

İran zaman kazanıyor


Ankara Milliyet


İran'da alıkonulan iki Türk askerinin yargılanıp cezalandırılmasının, Türk - İran ilişkilerinde ciddi sonuçlar doğuracağı bildirilirken, İran'ın kamuoyu baskısı nedeniyle zaman kazanmaya çalıştığı kaydedildi.
Diplomatik kaynaklar, İran'da, "Türkler önce hava sahamızı ihlal etti, ardından sınırlarımızı ihlal etti" iddiasıyla bir "Türk işgali" ile karşı karşıya kalındığı yönünde bir kamuoyu oluşturulduğuna dikkati çekerek, "Şimdi, 'Yanlışlıkla sınırı geçmişler, biz hata ettik' diyerek, askerleri vermeyi göze alamıyorlar. Kamuoyunun 'hani Türkiye'nin tecavüzüyle karşı karşıyaydık' diye sorgulamasından çekinirler" yorumunu yaptılar.
İran İçişleri Bakan Yardımcısı'nın geçen hafta, "Olayların ardında Türk - Siyonist işbirliği olmadığı ortaya çıktı" yönündeki açıklamalarının muhafazakar basından yoğun eleştiri aldığına işaret eden yetkililer, iadenin gecikmesinin, İran'ın kamuoyunun yatışmasını beklemek için zaman kazanmaya çalışmasından kaynaklandığını dile getirdiler.
Yargılama durumunda bu sürecin kısa tutulması ve cezanın da sınırdışı olması kaydıyla konunun kapanabileceği vurgulanırken, yargılama sürecinin uzaması ve hapis cezası verilmesinin iki ülke ilişkilerine ciddi yansımaları olacağı kaydedildi. Üst düzey bir yetkili, "Böyle bir durumda, İran'a gösterdiğimiz esnekliği yitirebiliriz. Bu hemen anında tepki vereceğimiz anlamına gelmiyor. Ancak benzer olaylar sık sık yaşanıyor. Biz bu durumu hafızamıza kaydederiz ve yeri geldiğinde misliyle mukabele ederiz. Umarız İranlılar ilişkilerimizi böyle bir ipotek altına sokma yoluna gitmezler" dedi.

Hizbullah'tan yeni taktik

Güvenlik güçlerinin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Hizbullah örgütüne yönelik operasyonlarını arttırması, örgütü taktik değiştirmeye yöneltti.
Bingöl Cezaevi'nde bulunan ve Diyarbakır DGM'de Hizbullah örgütüne üye olmak suçuyla yargılanan İzzettin Kutulman ve Halim Seçkin, polise verdikleri ifadelerinde, 1999 başından itibaren Hizbullah'a yönelik operasyonların artması nedeniyle örgütün camii faaliyetlerine ara vererek, cemaat faaliyetlerine yöneldiğini belirtti.
Örgütün camii faaliyetlerine ara vererek, cemaat faaliyetlerine yöneldiğini anlatan sanıklar, bu amaçla örgütsel eğitimin ev, çay ocağı, evlerin bodrum katları ve benzeri yerlerde yapıldığını ifade etti. Camii faaliyetleri sonucu birçok örgüt mensubunun yakalandığına işaret eden sanıklar, örgüt hakkında polisin çok fazla bilgiye sahip olduğunu, bu amaçla cemaat faliyetlerine geçildiğini kaydetti.
Polis denetiminin olmadığı ortamlar tercih edildiğini, örgüt mensuplarının kaynaşması amacıyla "piknik" gibi faaliyetler düzenlediğini belirten sanıklar, bu faaliyetlerde örgütsel propaganda yapıldığını anlattı.