The Others İşsizler ordusuna katılmayın

İşsizler ordusuna katılmayın

17.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşsizler ordusuna katılmayın

İşsizler ordusuna katılmayın

       Dünya 21. yy'a hazırlanırken, gençlerin geleceklerine yön veren meslekler de değişime uğruyor. Geçmişte gözde olan birçok meslek teknolojik ve sosyal gelişmeler sonunda çağa ayak uyduramadığından bir kenara itilmiş durumda. 1998 ÖYS'ye çok az bir zaman kala hangi mesleği seçeceğine karar verecek olan adaylar, bu seçimin izlerini bir ömür boyu taşıyacaklarını bilerek hareket etmek zorundalar.
       Bu konuda eğitim ve iş dünyasından gençlere yönelik öneriler şunlar:
       Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Haberal: "Geleceği çok boyutlu ve insani değerleri öne çıkararak tasarlayan kişi kazanacak, gelecek onun emeğiyle, bilinciyle kurulacaktır. İnsan varoldukça onun sağlığıyla doğrudan ilgili olan tıp mesleğinin asla değeri düşmeyecek ve etkin mesleklerden biri olacaktır. Keza teknoloji elektronik alanda hızla ilerlerken, bu alanda mühendislik, uzay bilim gibi disiplinler insanlığın ufkunda yeni yollar açacaktır. Dünyanın global bir köye dönüştüğü çağımızda iletişim bilimleri de büyük önem kazanacaktır.
       Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Asaf Savaş Akad: "Hukukun gözde olacağını düşünüyorum. Ayrıca iletişim ve yönetimle ilgili meslekler de 2000'li yıllırda önem kazanacak."
       İshak Alaton: "Software bilgisayar, turizm hizmeti ve eğitim alanında ağırlıklı yeni dalların geleceğin gözde meslekleri arasında yer alacaklarını düşünüyorum."
       Bedrettin Dalan: "Sistem mühendisliği başta gelen meslek arasında yer alacaktır. Çünkü dünyada artık herşey daha karmaşık hale geliyor. Bunu çözebilecek bilgi ve beceriye sahip insanlar lazım. Ayrıca gen mühendisliği ve iletişim alanları da gelecek yüzyılın önemli meslekleri arasında yer alacak."
       Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldızhan Yayla: "Herşeyden önce erken ihtisaslaşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Önce temel bilgiler seçilmeli. Daha sonra master ve doktora ile branşlaşmaya gidilebilir. Zaten dünyaya baktığımız zamanda eğitim süresinin uzadığını görüyoruz. Bu nedenle gençler önce temel bilgilerde eğitimini almalı, ihtisaslaşmasını master ve doktoraya bırakmalıdır. Temel bilimler olarak sosyoloji, tarih, felsefe, matematik, fizik, kimya ve tıp alanları olabilir. Ayrıca bilgiye ulaşma branşları da önem taşıyacak. Psikoloji ve psikiyatrist ihtiyacı artacak diye düşünüyorum"
       İSO Başkanı Hüsamettin Kavi: "Klasik mühendislikler gündemden düşecektir. Elektronikte ilerleme olacağını düşünüyorum. Software'de önemli potansiyel var. Bu alanda iddialı olabilir. Globalleşme sürecinin bir etkisi olarak uluslararası hukuk önem kazanacaktır. Bunların dışında çevre ile ilgili konuların ve halkla ilişkiler alanının gelişme kaydedeceğine inanıyorum.
       2000'li yıllarda yükselişe geçecek mesleklerin yanısıra DTP'ye göre bazı iş kollarında da hızlı düşüşler yaşanıyor. Bu alanda başı ziraat, orman ve inşaat mühendislikleri çekiyor. Ziraat ve orman mühendislerinin 2000'deki sayıları 64.4 bini bulurken, sadece 39 binine ihtiyaç duyulacak. Sayıları 43 bin olması beklenen inşaat mühendislerinin ise yaklaşık 7 bininin iş sorunu olacağı belirtiliyor.