The Others İşte Tantan'ın okuduğu kitap

İşte Tantan'ın okuduğu kitap

03.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşte Tantan'ın okuduğu kitap

İşte Tantanın okuduğu kitap


RUŞEN ÇAKIR


       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan şu günlerde Pakistanlı gazeteci Ahmed Rashid'in kaleme aldığı "Taliban" isimli kitabı okuyor.
       Afganistan'ı en iyi bilen uzmanların başında gelen Rashid'in kitabı geçen martta piyasaya çıktı. "Orta Asya'da Militan İslam, Petrol ve Köktendincilik" altbaşlığını taşıyan kitapta yalnızca Afganistan değil Türk cumhuriyetleri de dahil, tüm bölge masaya yatırılıyor. Rashid, bölgede yaşanan krizlerde dinin, göründüğü gibi belirleyici etken olmadığını, esas savaşın petrol ve uyuşturucu yollarının denetimi için verildiğini savunuyor.
       Dolayısıyla kitapta, Türkiye'de Tantan'ın meşhur ettiği "nüfuz casusluğu" kavramını çağrıştıran çok sayıda örnek yer alıyor. Sovyet işgaline karşı ABD, Britanya, Pakistan, Suudi Arabistan ve Çin gizli servislerinin "Afgan cihadı"nı nasıl örgütlediklerini ayrıntılarıyla ele alan Rashid, bugünkü Taliban rejiminin de büyük güçlerin ürünü olduğunu ileri sürüyor.
       Kitapta, Usame bin Ladin olayına da geniş yer ayrılmış. Rashid, Afgan cihadında yer alan çoğu Arap kökenli gönüllü savaşçıların, bin Ladin gibi liderler eliyle Batı'ya savaş açmış olmalarını, başta CIA olmak üzere gizli servislerinin affedilmez bir hatası olarak değerlendiriyor.