01.12.2008 - 00:27 | Son Güncellenme:
Ara Koçunyan, Türkiye’de yayımlanan Jamanak gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni. Erivan’da oynanan Ermenistan-Türkiye futbol maçında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e eşlik eden gazetecilerin arasındaydı.
Koçunyan, Çankaya Köşkü’ndeki 29 Ekim resepsiyonuna da davet edilince muhabirimiz Pelin Çini, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde aralanan kapıyı konuşmak amacıyla Koçunyan ile bir röportaj yaptı.
Milliyet Pazar’ın 23 Kasım 2008 tarihli ekinde “Ailesinin gazetesini 100’üncü yıla taşıdı” başlığıyla yer alan röportajda Türkiye’nin hâlâ yayındaki en eski günlük gazetesinin Ermenice basılan Jamanak olduğu, gazetenin bu yıl 100 yaşını geride bıraktığı belirtildi.
Koçunyan’ın sözleri
Koçunyan Milliyet Pazar’daki röportajında şöyle konuşmuştu:
“Jamanak’ı babamın dedeleri 1908’de kurmuşlar ve ondan sonra da gazetecilik ailemizde babadan oğula geçen bir geleneğe dönüşmüş. Ama bir ülkede o ülkenin anadili olmayan bir gazeteyi 100 yıl boyunca çıkarabilmek sadece bir ailenin başarısı sayılamaz.
Jamanak bir cemiyet gazetesi. Koçunyan ailesi olarak Ermeni cemaatinin anadillerine ve kültürlerine karşı takındıkları kararlı tavrın ete kemiğe bürünmesine vesile oluyoruz.”
Ara Koçunyan röportaj sırasında “Jamanak Türkiye’nin en eski günlük gazetesi” şeklinde bir ifade kullanmamış. Milliyet muhabiri de “en eski” olduğuna karar verince, Yeni Asır gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı “Türkiye’de yayımlanan en eski günlük gazete Jamanak değil, 114 yaşında olan Yeni Asır’dır” diyerek Milliyet’e düzeltme gönderdi.
Yeni Asır gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı’nın açıklaması şöyle:
Yeni Asır 114 yaşında
“Türkiye’de hâlâ yayın yapan ve yayın hayatını kesintisiz devam ettiren en eski gazete Yeni Asır’dır. Yeni Asır bu yıl 114. yaşını kutluyor. 19 Ağustos 1895 tarihinde Selanik’te ‘Asır’ adıyla yayın hayatına başlayan ve 21 Temmuz 1908’de (2. Meşrutiyet’in ilanından bir gün önce) Meşrutiyet’i haber vererek başına ‘Yeni’ sözcüğünü de ekleyip ‘Yeni Asır’ adını aldı.
1924 yılında Ali Şevket Bilgin, gazetesini İzmir’e taşıdı. Teknolojik gelişmelere daima ayak uyduran Yeni Asır, zaman zaman bu konuda Türkiye’ye hatta Avrupa’ya önderlik etmiş bir gazetedir. Ayrıca, Türk basınına, haber dilinden sayfa boyutlarına, bölgesel gazetecilikten sorumlu haberciliğe kadar çok konuda sayısız ilke imza atmıştır.
Türk basın tarihinde ‘Gazeteci Mektebi’ olarak yer almasında, Yeni Asır’da muhabirlik hayatına başlayarak, bugün ulusal yayın yapan pek çok gazetenin en tepe yöneticileri ve yazarları olan onlarca gazetecinin bulunması etkili olmuştur.”
Editör özür diledi
Milliyet Pazar eki editörü İlke Gürsoy Milliyet Okur Temsilcisi’ne hataya yol açan durumu şöyle aktardı:
“Gazetenin yayın hayatına ‘Asır’ olarak başlayıp daha sonra ‘Yeni Asır’ adını alması, kaynaklarda böyle bir karışıklığa sebebiyet vermiş gibi görünüyor. Okurlarımızdan özür dileriz” diyor.
Hıfzı Topuz’a başvurduk
Mesleğimizin duayenlerinden Hıfzı Topuz’a da sorduk; Yeni Asır’ın kuruluşunun 1895 olduğunu, 114 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, Jamanak’ın ise 1908 de kurulduğunu hatırlatarak “Halen yayın hayatını sürdüren en eski gazete Yeni Asır’dır” dedi. Topuz’un Basın tarihi adlı kitabının 287’nci ve 388’inci sayfalarda da bu bilgiler yer almaktadır.
Ombudsman’ın notu
Habere “çekicilik” kazandırdığı düşüncesiyle iki kelimenin tuzağına düşmekten muhabirler de editörlerde kaçınmalı. Bunlardan biri “ilk”, diğeri “son” nitelemeleridir. “Bir ilke imza atıldı” demeden ya da ocak ayında ölen Yakup Satar’ı “son gazi” yapmadan önce internet üzerinden birkaç dakikalık aramayla hatalar en aza indirilebilir. Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı’ya uyarısı için teşekkürler.