The Others Kaçaklar kaçamadı

Kaçaklar kaçamadı

08.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaçaklar kaçamadı

Kaçaklar kaçamadı

       ÇOK sayıda ünlünün de aralarında bulunduğu "asker kaçakları"yla yükümlülüğünü usulsüz yerine getirenlerin peşini bırakmayan Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma (ASAL) Dairesi, bir yıllık çalışmayla, sorun bulunan 200 bin yükümlünün askerlik durumuna kesinlik kazandırdı. Bakaya olarak aranan Yalçın Fuat Kaynak adındaki yükümlünün Başbakanlık Müşavirliği yaptığı belirlendi.
       İhbarları ve basında yer alan haberleri de değerlendiren ASAL Dairesi'nin çalışmaları sırasında DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yurtdışı Hizmetleri Genel Müdürü Ali Riza Basa'nın da aralarında bunduğu bazı kişilerin mevzuata aykırı dövizli askerlikten yararlandığı belirlenirken, Ali Riza Basa yedeksubay, bazı sanatçılar da öğrenim durumlarına uygun şekilde er olarak silah altına alındı.
       Başbakanlık ile ASAL Dairesi arasındaki yazışmada, Kaynak'ın dosyasında "askerliğini bedelli yaptığına" ilişkin belgeye rastlandı. Tetkiklerde Kaynak'ın, son olarak çıkarılan bedelli askerlik kanundan yararlanarak başvuruda bulunduğu ve gerekli bedeli 1992 Aralık'ında yatırdığı belirlendi. 14 Temmuz 1994'te silah altına alınması kararlaştırılan ancak süresi içerisinde başvuruda bulunmayan Kaynak'a, 6 Ağustos 1997'de "30 gün içinde başvuruda bulunmaması veya mazeret bildirmemesi durumunda bedelli askerlik hakkını kaybedeceğine" ilişkin tebligatta bulunuldu. Bu tebligat, yükümlünün kendisi bulunamadığı için eşine yapıldı. Tebligata da herhangi bir cevap alınamayınca, Kaynak, Mart - 1998 yedeksubay celbinde "bakaya" durumuna düştü. Kaynak'ın askerlik durumunu bu şekilde kesinleştiren ASAL Dairesi, Başbakanlık'taki dosyada bulunan askerlik belgesinin de "sahte" olduğunu belirledi.
       Başbakanlık'ta 17 Haziran 1993'te göreve başlayıp Personel ve Prensipler Genel Müdür Yardımcılığı da yaptığı belirlenen Kaynak, geçen aylarda "Başka bir göreve atanmak üzere" Başbakanlık Müşavirliği görevinden alındı.

       Yetkililer, haklarında şikayet bulunan tanınmış bazı şahısların askerlik durumları konusunda şu bilgileri verdi:
       "Sanatçı Yılmaz Erdoğan, Burak Kut ve Doğuş silah altında. Haluk Levent ve Tarkan bu ay sonunda askere alınacak. Sanatçı Serdar Ortaç, Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi'nde.
       DYP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker'in Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ndeki davası sonuçlanma aşamasında. Yurtdışındaki öğrenciliği Milli Eğitim Bakanlığı'nca kabul edilen sanatçı Mustafa Sandal'ın 31 Ekim 1998'e kadar ertelenmiş bulunan askerliği yeniden ertelenecek.
       Sanatçı Kenan Doğulu'nun, yurtdışındaki öğrenciliği Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde araştırılıyor. Mehmet Ali Ilıcak, halen Açıköğretim Fakültesi öğrencisi. Bir üst sınıfa geçemediği takdirde 1999'da silah altına alınacak. Oral Çelik'in Fransa'daki mahkumiyeti nedeniyle yedeksubaylık hakkı iptal edildi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde dava açan Oral Çelik, bu davanın sonucuna göre askere alınacak."
       Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün şeker hastalığı dolayısıyla `Askerliğe elverişli değildir' raporu bulunan eşi Orhan Aslıtürk'ün, basında yer alan iddialar üzerine yeniden `Kontrol muayenesine sevki' kararlaştırıldı. Nesim Malki cinayetine adı karışan İşadamı Erol Evcil'in 4 Kasım 1997'de GATA'dan aldığı `Bir yıl sevk geciktirmesi' raporu iptal edilirken FP Kilis İl Başkanı Yusuf Filik, askere sevk için aranıyor.