The Others Kadın Genelkurmay Başkanı olur mu?

Kadın Genelkurmay Başkanı olur mu?

31.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

Kadın Genelkurmay Başkanı olur mu

Kadın Genelkurmay Başkanı olur mu?

ÇAPRAZ ATEŞ

ÖMER ERBİL

Kadınlar, günümüzde her iş kolunda başarıyla hizmet veriyor. Erkek hegemonyasında görülen tüm işlerde onların imzasını görmek mümkün. Ülkemiz kadın başbakan da gördü. Şimdi sırada kadın ordu komutanı var. Kimbilir belki de gelecek de Genelkurmay Başkanı. Milli Savunma Bakanı'nın açıklamalarıyla yeni bir tartışma başladı.

Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu
Genelkurmay Başkanı olamazlar
Generallik rütbesine ulaşmış kadınımız yok. Ancak albay rütbesine kadar yükselen kadın subaylarımız var. Yasalar 'kadınlar general olamaz' demiyor. Pekala general olabilirler. Mevcut yasalara göre kadın Genelkurmay Başkanı olamaz. Çünkü Genelkurmay Başkanı'nın karacı olması lazım.

Hayri Kozakçıoğlu (DYP Genel Başkan Yardımcısı)
"Kadına ağır gelebilir, dünyada örneği yok"
Generalliğin ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ne şekilde tercih edildiği belli. Askeri Şura'nın general seçerken gözönünde tuttuğu şartlar da ortada. Yasal bir engel olacağını sanmıyorum. Ancak dünyada bunun bir örneği var mı? Yok. Genelkurmay Başkanlığı bir bayan için düşünülmesi gereken bir konu. Gelişen dünya şartlarında kesinlikle olmaz demiyorum. Ama çok basit bir konu değil. Değerlendirilmesi, üzerinde durulması gerekir. Genelkurmay Başkanı sadece sulh da değil harb zamanında da görev yapacağı düşünülmeli. Harp zamanlarındaki hizmet şartları bir bayan için ağır gelebilir. Bütün bu kıstasların eşiğinde oturulur, değerlendirilir.

Emekli Orgeneral Kemal Yavuz
"Savaşlar artık zihinsel, kadınlar rahatlıkla yapabilir"
Harp Okulu'nda okuyan herkes Genelkurmay Başkanı olmak ister. Harp okullarından mezun olan hanımlar neden Genelkurmay Başkanı olmasın. Dünya sadece erkeklerin hakimiyetinde değil. Yetiştirme tarzları, alacakları eğitimle, kadınlar da çok rahat general olabilir. General olabiliyorsa, Genelkurmay Başkanı da olabilir. Bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın muharip sınıflarında hanım subay yok. Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları'nda hanım subay var. Bunlar çok rahat general olabilirler. Bugün genç kızlar üniversitelerde çok başarılı oluyorlar. Profesörlerin yüzde 30'u, doçentlerin yüzde 40'ı hanım. Bunlar Türk kadının ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Hava Kuvvetleri'nde hanım pilotlar muharebe subayı olarak görev yapıyorlar. Kara Kuvvetleri'nin hitap ettiği toplum erkek hakimiyetinde. Bu insan psikolojisi olarak mahsur teşkil ediyor. Ancak ABD ordusunda kadın generaller var. Dünya değişiyor. Bedensel savaşlardan çok zihinsel savaşlar yapılıyor. Uzun ufuk içersinde olmaması için bir neden yok.

Mehmet Gül (MHP İstanbul Miletvekili)
"Günümüzde çok zor psikolojileri kaldırmaz"
Artık ordular sadece fiziki güç üzerine oluşturulmuyor. Beyin ve zeka gücü ön plana çıktı. Türk tarihinde, Tomris Hanım ordu komutanlığı yapıp, savaşlar kazanmış. Ancak günümüz şartlarında bu oldukça zor. Bayanların psikolojisi daha çok barıştan yanadır. Savaşa yönelik psikolojiyi çok rahat kaldıramazlar. Karşı rakibi imha etmekte zorlanabilirler. Bu kararı alabilecek bir bayan yetiştirdiğinizde o başımızın tacıdır. Geri hizmet de çalışmakla karargahta çalışmak çok farlı. Bir ordu, bir yeri imha etmesi gerektiğinde bayan bir komutan erkeğe oranla çok daha zor karar verir.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ











Yazarlar