The Others Kalbinizi koruyun

Kalbinizi koruyun

18.06.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kalbinizin düzgün biçimde çalışmasını sağlamak ve kalp krizini önlemek için posa açısından zengin besinlerle beslenmelisiniz.

Kalbinizi koruyun
TAYLAN KÜMELİ

Yaşayan her canlının doku, organ ve hücrelerinin oksijen, karbondioksit, aminoasit, yağ, vitamin ve mineral gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır.

Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormon ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gerekir. Bu işlemleri bir taşıma sistemi gerçekleştirir ki bu işi kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar.

Kalp bu sistemde motor gibi çalışır. Dakikada 60-80 vuruş arasında değişen bir hızla günde 9 bin litre kanı vücudumuza pompalar. Kalbin yaşam boyunca hiç dinlenme dönemi yoktur. Bu nedenle kalbin düzgün çalışması için gerekli olan tüm maddeler eksiksiz olarak ve zamanında alınmalıdır. Kalp kasının normal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için sadece yeterli oksijeni ve besinleri alması yetmez. Kalbe kanı getiren damarların da sağlıklı, esnek ve doğru fonksiyon görür durumda olması gerekir.

Haberin Devamı
Nasıl beslenmeli?

Yaşla birlikte damarlarda yer yer yağ (kolesterol) birikimi olur. Erken dönemde damarlardaki daralma (darlık derecesi yüzde 30-40) kan akımına önemli engel oluşturmadığı için hiçbir şikayete yol açmaz ve bulgu vermez. Darlık derecesi yüzde 70-80'i geçtiği zaman hiç beklenmedik bir anda damar pıhtıyla tıkanır. Daralan damar akciğerlerdeyse solunum yetmezliğine, beyindeyse felce, kalpteyse kalp krizine neden olabilir. Yapılan istatistiklere göre ülkemizde ölüm nedenlerinin yüzde 47'si kalp ve damar hastalıklarına bağlıdır.

CRP yani C-reaktif protein insan vücudunda normalde düşük düzeylerde bulunan ve inflamatuvar durumlarda düzeyi önemli miktarda artan bir proteindir. Hastalığın ilerleme miktarını ve tedavinin etkinliğini kanıtlamak amacıyla kullanılan biyokimyasal bir parametredir. Bu nedenle inflamasyon belirleyicisi olarak düşünülebilir.

Son araştırmalarda ise özellikle kalp hastalıklarında ve yüksek tansiyonda önemli rol oynadığı gözlenmiştir. CRP ile ilgili olarak yabancı ve zarar verici hücrelere bağlandığı ve hastalığa karşı vücudun cevabını etkilediği düşünülüyor. Kan testi ile kolaylıkla analiz edilebilir.

Vücutta üretilen CRP düzeyi genetik miras ve yaşam şekline bağlı olarak bireyden bireye farklılık gösterir. Sigara içen, kan basıncı yüksek olan, fazla kilolu, egzersiz yapmayan kişilerde CRP değerleri yüksekken, kas kitlesi fazla olan ve spor yapanlarda düşüktür.

Araştırmalar fazla inflamasyonun oksijen ve besinleri taşıyan kan damarları üzerine olumsuz etkisinin kalp krizi için de önemli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle CRP değeri kalp damar hastalıkları için önemli bir belirleyici.
Posa bakımından zengin besinlerin (kahvaltılık gevrekler, baklagiller, tam tahıllı makarna, enginar, bulgur, ıspanak, ahududu, karışık sebze, kuru erik, bezelye) tüketimi CRP düzeylerini düşürdüğü için kalp krizi riskini de azaltır.

Haftanın öğüdü

Besleyici karbonhidratları tercih edin

Stresli bir günün ardından kendimizi çikolata, tatlı, dondurma, şekerleme, kurabiye gibi besinlerle mutlu etmeye çalışırız. Bu, belli bir noktadan sonra her duygusal dalgalanmanın ardından olmaya başlar ve kendimizi her mutsuz hissettiğimiz anda irademizi devre dışı bırakarak çok da sağlıklı olmayan besinlere yöneliriz.

Karbonhidratların şüphesiz ruh hali üzerine oldukça olumlu etkileri var ancak bu şekerli besinler yerine aynı etkiye sahip besleyici karbonhidratları tercih ederek hem ruh halimizi iyileştirebilir hem de bel çevremizin genişlemesini engelleyebiliriz. Domates çorbası, yulaf, şekersiz müsli, şekersiz reçelli tahıllı ekmek, taze meyve, fırınlanmış patates gibi besinler duygusal yemeyle savaşan ve besleyiciliği yüksek gıdalardır.