The Others Kanser hem genetik hem 'çevretik'

Kanser hem genetik hem 'çevretik'

16.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kanser hem genetik hem 'çevretik'

Kanser hem genetik hem çevretik


DIŞ HABERLER SERVİSİ


       İskandinavyalı bir grup bilim adamı, 90 bin ikiz kardeş üzerinde yaptıkları incelemeler sonucu, kanserin sadece genetik nedenli olmadığını ortaya koydu.
       Kanserin temel nedenlerinin yaşam koşulları olduğunu belirleyen Finlandiya, Danimarka ve İsveçli bu bilim adamları, insanın nerede, hangi ortamda yaşadığı, ne gibi işler yaptığı, nasıl beslendiği ve hayatında olup bitenler ile kansere yakalanma riski arasında çok ciddi bir bağlantı olduğunu açıkladı.

İkizler yol gösterdi

       Bu bilim adamları, araştırma sonuçlarını dünyanın etkin tıp kaynaklarından 'New England Journal of Medicine' dergisinde yayımladı.
       'Çevrenin' kansere etkisine kanıt olarak, 'tek yumurta ikizi kardeşlerde bile aynı tür kanserin pençesine düşme' olasılığının sadece yüzde 10'da kaldığı bulgusundan yola çıkan İskandinav bilim adamları, göç, yer değiştirme gibi hareketlerin de kansere yakalanma riskini artırdığını bildirdi.

Sigara yine başta

       ABD'ye göç eden Japon kadınlarının, ülkelerinde kalanlara oranla daha fazla kansere yakalandığını belirleyen bu araştırmaya göre, sigara da bir numaralı kanser sebebi olmayı sürdürdü.
       "Sigara kanser olaylarının yüzde 35'inin, bazı diyet türleri de yüzde 30'nun sorumlusu" diyen İskandinav bilim adamları, kalıtıma bağlı kanser gelişimini de yadsımayarak şu gerçeklerin altını çizdi:
       "Prostat kanseri vakalarının yüzde 47'sinde, göğüs kanseri vakalarının yüzde 35'inde, bağırsak kanseri vakalarının da yüzde 30'unda 'gen faktörü' etkin.."