The Others Kaplan'a 14 ay hapis

Kaplan'a 14 ay hapis

15.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kaplan'a 14 ay hapis

Kaplana 14 ay hapis

       AKİT Gazetesi Yazarı Yaşar Kaplan ve Yazıişleri Müdürü Murat Balıbey, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nce, "Astlık - üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir ve komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir ve tezyif edici fiil ve hakarette bulunmak" suçundan 14 ay hapis cezasına çarptırıldı.
       Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki görülen davanın karar duruşmasına sanıklar katılmazken, sanıkların avukatı Hüseyin Ayan hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hakim Albay Mehmet Sever, araştırılması ve soruşturulması gereken başka bir husus kalmadığını belirterek, Kaplan ve Balıbey hakkında verilen kararı açıkladı.
       Mahkeme, Kaplan'ı, şeriatçı görüşlere yakınlığıyla bilinen Akit gazetesinin 18, 19, 20 Şubat 1998 tarihli nüshalarında yazdığı "Ülke tehlikede bunları durdurun", "Ordu içinde mezhepçi kadrolaşma çabaları" başlıklı yazılarında, "Astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir ve komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir ve tezyif edici fiil ve hakarette bulunmak" suçundan Askeri Ceza Kanunu'nun 95 / 4 maddesi gereğince 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
       Yazıların, birbirini takip eden 3 gün aynı konuda art arda yayınlanması nedeniyle kanunun aynı hükmünün bir kaç defa ihlal edildiğine karar veren Mahkeme, Türk Ceza Kanunu'nun 80. maddesi gereği hapis cezasını 1 ay artırırken, suçun basın yolu ile işlenmesini de gözönüne alarak, Kaplan'ı toplam 14 ay hapis cezasına çarptırdı.
       Kaplan'ın cezasının paraya çevrilemeyeğini ve ertelemeye mahal olmadığına karar veren Mahkeme, tutuklu kaldığı günleri dikkate alarak söz konusu günlerin Kaplan'ın mahkumiyetinden mahsup edilmesini kararlaştırdı.

       Kaplan ile birlikte aynı gerekçeyle yargılanan Akit Gazetesi Yazıişleri Müdürü Murat Balıbey de aynı suçtan 14 ay hapis cezasına mahkum oldu. Mahkeme, 5680 sayılı Basın Kanunu uyarınca, "Sorumlu yazı işleri müdürleri hakkında verilen hapis cezalarının para cezasına çevrilmesi zorunluluğu bulunması" nedeniyle Balıbey'in cezasını 2 milyon 100 bin lira ağır para cezasına çevirdi. Kaplan ve Balıbey, haklarında açılan kamu davalarında ise isnat edilen suçun mevcut olmamasından dolayı beraat etti.
       Kaplan ve Balıbey'in avukatı Hüseyin Ayan, Askeri Yargıtay'a başvurarak, karara itiraz edeceklerini bildirdi.
       Savcının iddianamesinde, Yaşar Kaplan'ın TCK'nın 153 / 1 - 43 ve Askeri Ceza Kanunu'nun 95 / 4 - 5 maddelerinde düzenlenen "askeri astlık-üstlük ilişkilerini yoketmek, askerleri kanunsuzluğa ve vazifelerini ihlale teşvik, tahkir ve tezyifte bulunmak" fiillerinden 2 yıl 2 aydan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu. Hakkında aynı maddelerden ceza istenen yazı işleri müdürü Balıbey'in cezasının yazı işleri müdürü olması nedeniyle paraya çevrilmesi talep ediliyordu.