The Others "Karbon köpüğü"

"Karbon köpüğü"

14.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Karbon köpüğü"

Karbon köpüğü


     * Ankara’daki bir petrol istasyonunda 10’u ağır 123 kişinin yaralanmasına neden olan patlamayla ilgili haberler Milliyet’te ayrıntıyla yer bulmuştu.
     7 Temmuz tarihli Kaçak Vana Faciası başlıklı haberde fotoğrafın yanında yer alan bir metin, içerdiği bir ayrıntı nedeniyle okurumuz Hasan Kartaloğlu’nun dikkatini çekmiş.
     Metinde, "Petrol istasyonunda patlama sonrası olay yerine gelen itfaiyeciler, karbon köpüğü denizinin ortasında susuzluğunu giderdi" yazıyordu.
     "Yazıda teknik bir hata gördüm" diyor Hasan Kartaloğlu.
     Açıklıyor:
     "Yanlışlık, buradaki ‘karbon köpüğü’ teriminden kaynaklanıyor. Oysa, yangın söndürmede kullanılan maddeler içinde böyle adlandırılan bir madde bulunmuyor. Sanıyorum bunu yazanlar karbondioksitli yangın söndürücü ile köpüklü söndürücüyü birbirine karıştırmışlar. Bunların her ikisi de ayrı ayrı yangın söndürme maddeleri. Karbondioksitli söndürücü, bildiğimiz karbondioksit gazından başka bir şey değildir. Karbondioksit gazının yaklaşık eksi 70 derecede, basınçlı ortamda soğutularak sıvılaştırılmasından elde edilir. Köpüklü söndürme maddesi ise, suyun içine yüzde 3 - 5 oranında sentetik deterjan karıştırılarak basınçlı ortamda tüp veya tanklara doldurulmasıyla elde edilir. Bu maddenin yangın alanına sıkılmasıyla resimdeki gibi kalın bir köpük tabakası ortaya çıkar. Akaryakıt yangınlarında köpük tercih edilir."
     
     * 5 Temmuz tarihli Milliyet’in Almanya baskısında yayımlanan haberlerden birinin başlığı Holdingzedeler Tatilde Gelemiyor şeklindeydi. Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şenol’un açıklamalarına dayandırılan haberde, holdinglerden yaklaşık 5 milyar dolar alacağı bulunan Beyşehirlilerin ekonomik kriz nedeniyle (tatil için) Türkiye’ye gidemedikleri bildiriliyordu. Haberin bir cümlesinde şöyle bir ifade yer almıştı:
     "Konya’nın Beyşehir ilçesinde 5 bin, Derebucak beldesinde ise 3 binin üzerinde Türk’ün yaşadığını belirten Şenol..."
     Kasım Kunduracı, şu düzeltmeyi göndermiş:
     "Derebucak, 1989 yılından beri Konya’nın bir beldesi değil, ilçesidir..."