The Others Karşılıklı sitem

Karşılıklı sitem

08.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karşılıklı sitem

Karşılıklı sitem


Ecevit'ten Rau'ya: Din dersi okutma hakkının aşırı dincilere verilmesi yanlış. Rau'dan Ecevit'e: Akın Birdal'ın tekrar hapise girmesinden çok rahatsız olduk



       Başbakan Bülent Ecevit, Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau'yu, Alman Federal İdari Mahkemesi'nin, Berlin'de faaliyet gösteren İslam Federasyonu'na, din dersi okutma hakkı vermesi konusunda uyardı. Ecevit, uygulamanın bir an önce sona erdirilmesini isterken Alman Başbakanı'na mektup gönderdiğini bildirdi.
       Ecevit, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Rau ile önceki gün Camlı Köşk'te yaptığı görüşmede İslam Federasyonu'nun yapısından duyduğu rahatsızlığı iletti.
       Ecevit, kendilerinden istekte bulunulması halinde, Almanya'daki Türk çocuklarının din eğitimi için Türkiye'nin laikliği benimseyen yüzlerce öğretmen gönderebileceğini ve din dersi verme hakkının aşırı dinci bir kuruluşa verilmesinin sakıncalarını aktardı.
       Rau'nun da Ecevit'e din dersi eğitimi kararının yalnızca üç eyalette uygulandığını belirtirken, ülke genelinde bağlayıcı bir hükmünün olmadığını söyledi.

Gündem insan hakları

       Rau, görüşmede Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Başkanı Akın Birdal'ın tekrar cezaevine konulmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Ecevit, Birdal'ın sağlık durumunda herhangi bir sorun olmadığını, tedavisini rahatlıkla sürdürebileceğini ifade etti.
       Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana'nın sağlık sorununu da gündeme getiren Ecevit, Zana'nın sağlık gerekçesiyle cezasının ertelenmesi için başvurabileceğini ancak, başvuruda bulunma yerine bunu siyasi istismar malzemesi olarak kullandığını Rau'ya da tekrarladı.
       Alman heyetinin işkence gören kişilere rapor veren doktorlara baskı yapıldığı ve tehdit edildiklerini iletmesi üzerine Ecevit, bu tip münferit olayların zaman zaman meydana geldiğini belirterek, konuyu hemen araştıracağını kaydetti.

Rau'dan Birdal'a selam

      
Alman Cumhurbaşkanı, insan hakları örgütlerinden işkenceyle ilgili belge istedi, hapiste Akın Birdal'a da selamlarını yolladı


       Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau, Ankara'da görüştüğü insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin gündeme getirdiği insan hakları ihlalleriyle ilgili Alman Meclisi ve İçişleri Komisyonu'na vermek için belge istedi. Rau, bu belgelerin inceleneceğini kaydetti.
       İnsan hakları konusunda Türkiye'de ilerlemeler kaydedildiğini söyleyen Rau, bu açıdan iyimser olduğunu, ancak bunun her şeyin yolunda olduğu anlamına da gelmediğini belirtti.
       Okullarda polis ve hukukçuların eğitiminde ve yasaların uygulanmasında eksikler olduğunu yapılan yasa değişikliklerinin her yerde uygulanmadığını savunan Rau, dünkü toplantıyla ilgili şu görüşleri dile getirdi:
       "Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, daha fazla destek kazanmak için benden sorunları yurtdışında dile getirmemi istedi. Böylece bu örgütler, Avrupa'daki diğer demokrasilerden ve ABD'den destek sağlayabilir. Görüşme, son derece objektif, sakin, disiplinli ve iyi geçti. Bana iletilen konuları, Türkiye ve Avrupa'da yetkili yerlere ileteceğime söz verdim."
       Gazetecilerin, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal ile ilgili sorularını yanıtlayan Rau, Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde bu konuyu uygun bir şekilde dile getirdiğini ve Birdal'a selam gönderdiğini ifade etti.
       Birdal'ın cezasının ertelenmemesinden üzüntü duyduğunu belirten Rau, "Konunun tıbbi ve huhuki boyutu hakkında yorum yapamam, ben bir misafirim" diye konuştu.
       Türkiye İnsan Hakları Vakfı TİHV Başkanı Yavuz Önen, görüşmeyle ilgili "Kuruluşlar önce kendi görüşlerini anlattı. Herkes kendi alanıyla ilgili konuları gündeme getirdi. Pozitiflerle negatifleri yan yana koyduk" derken HADEP'in avukatlarından Yusuf Alataş şunları söyledi:
       "HADEP'li belediye başkanlarının gözaltına alınması, Nevruz kutlamaları sırasında 'w' harflerinin bahane edilerek toplantıların yasaklanması, HADEP'lilere ceza verilmesi, bir açlık grevi bahane edilerek 60 yıl ceza verilmesi gibi konuları konuştuk."

Yardımlarda Almanya birinci

       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Almanya'nın Marmara depreminin ardından uzattığı eli büyük bir takdirle karşıladıklarını belirterek "Yapılan yardımlarda Almanya birinciydi. Dostluklar böyle zamanlarda belli olur" dedi.
       Dün öğleden sonra Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau ile Alman hükümetinin depremzedeler için yaptırdığı prefabrik konutların, dağıtım törenine katılmak üzere Bolu'ya giden Demirel, burada şunları söyledi:
       "Türkiye, 18 bin vatandaşını bu felaketlerde kaybetti. 45 bin kişi yaralandı, 300 bine yakın bina yıkıldı. Sorun açıkta kalanların kışı nasıl geçireceğiydi. Felaket milletin birlik ve beraberliğini, kardeşlik ve dayanışmasını herkese gösterdi. 87 ülkeden yardım yağdı. Allah böyle bir afetin tekrarlanmasından bizi korusun. Alman devletine ve yardım eden herkese şükranlarımı sunuyorum."
       Rau ise depremden sonra Türkiye'ye yapılan yardımların sürmesi gerektiğini bildirerek, "Hayatını kaybedenler için yapabileceğimiz sadece dua etmek ve anılarını canlı tutmak. Ama kalanlar için daha fazlasını yapmak zorundayız" dedi.


Yazarlar