The Others "Kasırga"nın kilidi gözaltında

"Kasırga"nın kilidi gözaltında

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Kasırga"nın kilidi gözaltında

Kasırganın kilidi gözaltında


Egebank'tan paravan şirketlere aktarılan paranın sorumlusu eski Genel Müdür Yardımcısı Aykut Karabulut, sorgu için İstanbul'dan Ankara'ya götürüldü


       Egebank'ın içinin boşaltılmasına ilişkin yürütülen Kasırga Operasyonu'nun ilk gününden itibaren ismi "arananlar" arasında geçen ve off - shore hesaplarıyla, Egebank'tan paravan şirketlere para aktarılmasında "sorumlu" olduğu belirlenen eski Genel Müdür Yardımcısı Aykut Karabulut gözaltına alındı. Soruşturmada dün tutuklanan bir başka eski Genel Müdür Yardımcısı Ali Süha Paya ise, kredi alışverişleri ve off - shore hesaplarına para aktarımı konusunda Murat Demirel ve Karabulut'un, Barbaros Olcay ve Kevin Hood'u yetkili kıldıklarını anlattı.
       İstanbul'da gözaltına alınan Karabulut, dün Ankara'ya getirilerek, sorgusuna başlandı. Önümüzdeki günlerde Ankara DGM Başsavcılığı'na çıkartılması beklenen Karabulut'un ifadesinin, soruşturmadaki soru işaretlerinin önemli bölümünü çözeceği belirtildi. Karabulut, Demirel'in ardından, Egebank'taki mevduat hesaplarındaki paraların off - shore hesaplarına aktarılması, buradan da kredi olarak paravan şirketlere dağıtılması konusunda "ikinci yetkili" gösteriliyor. Karabulut'un, Merkez Bankası eski Başkanı Rüşdü Saracoğlu'na verilen ve diğer kredilerin altında imzası bulunuyor.

       Talimat Demirel'den
       Paya, Demirel'in resmi koruması Selahattin Özkan ve Gökalp Baştürk'ün şoförü Hüseyin Özdemir de, dün Ankara DGM Başsavcılığı'na çıkarıldı. DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in sorguladığı zanlılardan Özkan ve Özdemir serbest bırakılırken, Paya tutuklanma talebiyle DGM Yedek Hakimliği'ne sevkedildi. Ankara 1 No'lu DGM Yedek Hakimi Rüstem Çiloğlu'nca tutuklanan Paya, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne konuldu.
       Paya sorgusunda, off - shore hesaplarından, paravan şirketlere kredi aktarımıyla kendisinin bir ilgisinin olmadığını söyledi. Off - shore hesaplarından para aktarımı konusunda Demirel ile Karabulut'un talimat veren kişiler olduğunu anlatan Paya, paraların çıkışına ilişkin imza yetkisinin de eski Genel Müdür Yardımcısı Olcay ile Hood'ta olduğunu kaydetti. Paya'yla birlikte birlikte tutuklananların sayısı da 10'a ulaştı.

'Yenge' de yüzde 10'cu çıktı

       CENNET NAR İstanbul
       Egebank'ın yeni yönetimi, İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne sunduğu şikayet dilekçesinde, Egebank eski Genel Müdürü Sami Erdem ile eşi Bingül Erdem'in, hesaplarında hiçbir dayanağı ve açıklaması olmaksızın büyük meblağlarda muhasebe kayıtları yaratarak menfaat sağladıklarını belirtti.
       Egebank Genel Müdürlüğü görevinden önce Yaşarbank ve Yurtbank'ta da genel müdür olarak görev yapan ve banka satışlarından komisyon aldığı iddiasıyla "yüzde 10" lakabıyla anılan Sami Erdem'in yaptığı usulsüzlükler adliyeye yansıdı.
       Egebank'ın şu andaki yönetiminin verdiği şikayet dilekçesinde Sami Erdem ve eşi Bingül Erdem'in yaptığı usulsüzlükler de ayrıntılı olarak anlatıldı. Erdem çiftinin usulsüzlükleri şöyle sıralandı:
       * Sami Erdem ile eşi Bingül Erdem'in hesaplarında hiçbir dayanağı ve açıklaması olmaksızın hesap kayıtlarına uygun düşmeyen büyük meblağlarda muhasebe kayıtları yaratıldı, mevduat maliyetleri düşürülmek sureti ile banka genel müdürü ve eşine menfaat sağlandı.
       * Bingül Erdem'in mevduat hesabının bazı aylarda bakiye arzetmemesi veya ters bakiye arzetmesine rağmen, hesap edilen faizler ilgilinin mevduat hesabına alacak olarak kaydedildi.
       * Bankaya ait Kadıköy Küçükbakkalköy'de bulunan bir gayrimenkul, Emine Öztürk adlı başka bir kişinin 105 milyar liralık teklifine rağmen Sami Erdem'in eşi Bingül Erdem'e 30 milyar liraya satıldı.
       * 30 Eylül 1997'de Egebank'ın merkez şubesinin döviz alım satım hesabına borç, bankanın eski genel müdürü Sami Erdem'in eşi Bingül Erdem'in mevduat hesabına 427 milyar lir alacak kaydedilerek usül ve mevzuata uygun olmayan fiktif işlemler yapıldı.

Erdem şimdi ABD'de

       Turgut Özal'ın Başbakan olduğu dönemde Vakıflar Bankası Genel Müdürü olan Erdem, bankanın hala problemli olan kredilerinin büyük bölümünü veren isimdi. Devlet tarafından el konulan Yaşarbank'ın Genel Müdürlüğü'nü de yapan Erdem, bankaya açılan tek davanın sanığı konumunda. Murat Demirel, Egebank'ı alırken, Erdem, komisyon olarak bankanın yüzde 10'luk hissesini aldı. Beş bankaya el konulmasıyla, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konan Erdem, mahkemeye, kemik erimesi rahatsızlığı bulunduğu ve tedavisinin sadece ABD'de yapılabildiğine dair bir raporla başvurunca, çıkış yasağı kaldırıldı. Erdem, hala 4 Ekim tarihinde gittiği ABD'de bulunuyor.

Off - shore dosyası DGM'lik oldu

       HÜLYA ÇORAKÇI İstanbul
       Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Egebank'taki off - shore hesaplarla ilgili yürüttüğü hazırlık soruşturması dosyasını, "yetkisizlik kararı" vererek İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
       Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı üzerine Merkez Bankası eski Başkanı ve eski bakan Rüşdü Saracoğlu, Cenajans Grey'in sahibi Nail Keçili, gazeteci Rauf Tamer ve işadamı Mete Has'ın ifadelerinin alınması beklenirken, dün yeni bir gelişme yaşandı.
       Egebank'ın eski yönetiminin off shore hesaplarıyla 555 kişiyi 86 milyon dolar dolandırdığı iddiasıyla soruşturma başlatıp, 12 kişi hakkında gıyabi tutuklama kararı veren savcılık, yaklaşık 50 kişinin isminin geçtiği dosyayı 'yetkisizlik kararı'yla DGM'ye gönderdi.
       Bu gelişmenin ardından Saracoğlu, Has, Keçili ve Tamer'in de aralarında bulunduğu kişilerin DGM'nin isteğiyle ifade vereceği bildirildi.

Kayınvalide de DGM'lik

       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın kayınvalidesi Hatice Betül Özay'ın da aralarında bulunduğu Esat Erkuş ve Aydoğan Semizer'le ilgili yürütülen soruşturma dosyasının da DGM'ye gönderileceği belirtildi. Soruşturma kapsamında adı geçenlerin Ege Off - Shore Bank ile ilgili olarak `teşekkül oluşturarak banka dolandırıcılığı yapmak' suçunu işledikleri iddia edildi. DGM'nin sanıklar hakkında üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açabileceği belirtildi.
       Bu arada Demirel'in avukatı Deniz Ketenci ve Volga Gökçe de Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na gelerek 21 - 22 Aralık 1999 tarihinde Egebank'tan para çıkıp çıkmadığının belirlenmesini talep etti.


Yazarlar