The Others Katilin evliliği

Katilin evliliği

08.02.2010 - 00:06 | Son Güncellenme:

İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın tahliyesi sonrası kahramanlaştırılmasına tepki olarak fotoğraflarını gözü bantlı yayımlayan Milliyet’in, Dink’in katili Samast’ın evliliğini sürmanşetten ‘cemiyet haberi’ gibi vermesine okurlarımız tepki gösterdi

Katilin evliliği

Milliyet’in 5 Şubat Cuma günkü sürmanşetinde bir magazin paketi yer alıyordu. İclal Aydın’ın isyanı, Kenan İmirzalıoğlu’nun Akrep rolüyle Ezel’i ezip ezmeyeceği, İncirlik Üssü’nde doğum yapan ABD’li kadın askerin facebook’a resmini koyduğu bebeğin babasının Türk olup olmadığı gibi haberler arasına Hrant Dink’in katili Ogün Samats’la ilgili bir haber de serpiştirilmişti.
Samast Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde evlenmişti.
Gülen bir fotoğrafıyla birlikte “cemiyet haberi” verircesine Samast’ın evliliği Milliyet’in sürmanşetine çıkmıştı.
Milliyet, Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca’nın tahliyesi ardından bir kahraman gibi karşılanmasına tepki olarak fotoğraflarını “gözü bantlı” olarak yayımlamış, televizyonda bir dans yarışmasına katılması yönündeki projeyi “ahlaksız teklif” olarak nitelendirmişti.
Okurlarımız AGOS gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katiliyle ilgili evlilik haberinin “magazin” paketi içinde verilmesini Milliyet’e yakıştıramadıklarını belirterek eleştirdiler. Bazı okurlarımız Ağca gibi Samats’ın fotoğrafının da niye bantlanmadığını soruyor.

Ağca’yı böyle meşhur ettik
Feridun Mahir Kaya adlı okurumuz şöyle diyor:
“Bugün Milliyet’i okurken manşette merhum Hrant Dink’in katili o gün Samast denilen çocuğun evlendiği yazısını okuyunca vallahi elimden gazeteyi fırlattım. ‘Bize ne yahu’ dedim bu çocuğun evlenip evlenmediğinden, biz Ağca’ları, Ogün’leri böyle meşhur etmedik mi? Sanatçı mı? Değil. O bir katil. Bir katil evlenmiş. Bu haber midir? Değeri nedir? O kim ki evlenmesini bu kadar büyük görüyorsunuz. Siz bir süre önce Ağca’yı nasıl meşhur ettiğimizi yazmıştınız ya işte birini daha meşhur ediyoruz. Yapmayın Allah aşkına yakışmıyor Milliyet’e bu tür haberler.”

Evliliğin ardında ne var?
Pertev Sanıl da tepki gösteriyor: “Üç yıldır Milliyet gazetesinin Dink cinayeti ile ilgili çok önemli haberler yaptığını biliyoruz, izliyoruz ve bu davaya sahip çıktığı için şükran borçluyuz. Ancak bugünkü haberinizi kınıyoruz. Bu katili böyle haber yapmanızı kınıyoruz. İkide bir o sırıtan fotoğrafını koyarak halinden duyduğu memnuniyetle kendisine taraftar toplamasına yol açtığınız için kınıyoruz. Bu evliliğin arkasındaki gerçek nedir araştırmadan, bir genç kızı evliliğe ikna eden bir katilin sizi de buna inandırmış olduğunu görüp üzülüyoruz.”
Katilin ‘gülümseyen’ fotoğrafı
Bedros Conkar’ın eleştirisi ise şöyle: “Fotoğraflarda Ogün Samast ‘iyi aile çocuğu’ gibi izlenim veriliyor. Ogün Samast ‘iyi aile çocuğu’ değildir; bir insanın, meslektaşınızın katilidir... Söz konusu şahsın evliliğinin haber değeri taşıdığını düşünüyor olabilirsiniz ama katili, ‘iyi aile çocuğu’ gibi değil de; aslında olduğu gibi, ‘katil’ gibi gösteren bir fotoğraf bulunamadı mı? Milliyet’in daha duyarlı olmasını beklerdim.”
Hüseyin Özdemir’in itirazı da fotoğraflara:
“Haberin verilişi de zaten bir şenlik düğün bayram, kutlama tadında geldi bana. Açıkçası bi sakillik takıldı gözüme, aklıma, vicdanıma. Haberin ve fotoğrafın verildiği yer mi yanlış, veriliş şekli mi yanlış emin değilim. Bu gazeteyi çıkaran ekibin bir bildiği vardır, benim beklentilerime göre iş yapacak da değiller. Ancak ekip, bu aşırı güvenle yaptıklarının doğruluğundan hiç şüpheye düşmeme havasına girmesinler.”

Haberin Devamı

OMBUDSMAN’IN GÖRÜŞÜ:
Okur eleştirileri haberden çok veriliş tarzındaki “magazin”e ve Samast’ın gülen fotoğraflarına. Ve sürmanşetten yayımlanmasına. Gazetenin Dink suikastının üçüncü yılında “cezaevi cephesi”nde olanları haberleştirmesini yadırgamamak gerekiyor. Çünkü gerçekten tuhaf şeyler oluyor. Hrant’ı hedef seçerek “ölümünü gören” çevreler şimdi tetikçinin mürüvvetini de görüyorlar! Ogün Samast cezaevinde evlendiriliyor. Azmettiricisi Erhan Tuncel gardiyan oluyor. Elbette bunların haber değeri var. Ancak henüz Dink davası sonuçlanmadan ve suikastın arka planındaki ilişkiler aydınlatılmadan olayın magazinleştirilmesi savunulamaz. Bu şekilde dava normalleştiriliyor!
“Yaşama hakkı” gibi en temel insan hakkı yerine “öldürmeyi” seçen bir insanı “rol modeli” olarak sunmak, cezaevinde aldığı kiloları, evliliğini cinayetten bağımsız sunmak, magazinleştirmek özendirici olabilir.
Abdi İpekçi’nin katili Ağca’nın şovlarına karşı kamuoyundan gelen tepkiler üzerine medya ilk andaki ‘kirli kovalamaca’yı bırakmıştır. Samast haberi verilecekse bile, yeri magazin paketi olmamalıdır.
Milliyet okurları tetikçinin evliliğiyle değil, Hrant Dink’i kimlerin talimatıyla neden öldürdüğüyle daha fazla meşguldürler.
Okur eleştirilerini haklı buluyoruz.