The Others Keyifli sohbet nasıl olur?...

Keyifli sohbet nasıl olur?...

06.10.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Keyifli sohbet nasıl olur?...

Keyifli sohbet nasıl olur...




Çiğdem Nayman 42 yaşında. "Doğduğumdan beri evimizde Milliyet okunur" diye anlatmış.
"Bazı haberlerinizi yanlı buluyorum" diye yazıyor Nayman, gönderdiği faks mesajında.
"Ve bugün, yani 1 Ekim tarihli gazeteyi okuyunca rahatsız oldum."
Nayman'ı rahatsız eden haber, birinci sayfadan verilen Hortumcuya Tepki başlıklı haberde yer alan bir ifade.
Haberin üzerinde yer alan fotoğrafta Savunma Fuarı açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök görülmekteydi.
Fotoğraf altı metninde ise şu ifade vardı: "Başbakan Erdoğan dün Savunma Fuarı açılışına da katıldı ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'le keyifli bir sohbet yaptı."
Nayman diyor ki:
"Ben bu beraberliği bir TV kanalının haber bülteninde canlı yayında son derece dikkatle izledim. Keyifli bir sohbet bir yana, sohbetten söz etmek bile zordu. Gazetenizde yer alan fotoğraf zorunlu bir araya gelme sırasında yapılan konuşmanın resmidir. Keyifli bir sohbetin değil.."
Yorum: Gelen fotoğrafların bazılarında Erdoğan ve Özkök gülerek konuşurken görülüyor. Aradan bu seçilmiş. Çok uzun süreli olmasa da bir sohbet yaşanmış; bu anlaşılıyor. Peki 'keyifli' mi? Bunu yargılamak çok zor. Çünkü kendilerine sorulmuş değil. Buradaki algılama önemli.
'Keyifli", yorum içeren bir tanım olduğu için okurların sorgulaması doğal. Okurlardan zaman zaman gelen mesajlar fotoğraf altı metinlerin de habere ek bilgiler içermesi yönünde.
Ben de böyle olmasından yanayım.

* Milliyet'in 29 Eylül tarihli sayısında TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ile yapılan mülakatta yer alan bir fotoğraf altı metninde bazı okurlar küçük ama önemli bir hata buldu.
Metinde, Karaca'nın, Derya Sazak'a, "Türk askerlerinin (İkinci Dünya Savaşı) yıllarındaki ağaç ekme çalışmalarının bir fotoğrafını gösterdiği" belirtiliyordu.
Aralarında ziraatçıların da yer aldığı 10 kadar okur, "ağaç ekme"nin hem zirai hem de dil açılarından yanlış olduğunu belirterek, doğrusunu "ağaç dikme" olarak hatırlattılar.
Bu tür metinler birer ek unsur olarak Yazı İşleri'nce hazırlanıyor.
Okurların bilgisi oraya da aktarıldı.

Dünya Haber Ombudsmanları Örgütü