The OthersKışın daha çok kilo alıyoruz!

Kışın daha çok kilo alıyoruz!

11.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kış aylarında pek çok kişide kilo alma eğilimi görülüyor. Soğuk havaya bağlı artan hareketsizlik de kilo alımına olanak veriyor.

Kışın daha çok kilo alıyoruz

Dilara Koçak

Haberin Devamı

Kendine çok dikkat eden bir çok arkadaşım bu aralar çok kilo aldığını ve pişmanlık duyduğunu söylüyor. Bu kış formuna dikkat edenler için zorluklarla dolu başladı. Şeker Bayramı, Kurban Bayramı ve yeni yıl derken kiminle sohbet etsem şikâyetçi.
Kış ayları genelde kilo almak için, yaz ayları ve havanın ısınması ise kilo vermek için daha elverişli oluyor. Çünkü kış aylarında havanın soğuması, vücut ısısının farklılaşması ve kötü hava koşulları, hareket etme isteğini ve olanaklarını azaltıyor. Vücut yağlanma eğiliminde oluyor çünkü yağlar vücut ısısını korumada önemli rol oynuyor. Hareketsizliğe paralel olarak, harcanan kalori miktarı azalacağı için fazla alınan kaloriler yağa dönüşerek depolanıyor. Kışın giyilen koyu renkli ve kalın elbiseler, alınan kiloları belli bir oranda saklasa da baharla beraber, kalın giysiler kaldırılıp yerine ince ve vücut hatlarını daha çok ortaya çıkaran giysiler gelince hemen kilo verme duygusu tetikliyor. İşte o zaman kış boyunca farkına varılmadan alınan kilolar daha fazla göze çarpıyor, kış aylarında kilo almamak için hareketinizi artırmak en iyi çözümdür.

Haberin Devamı
Kış şişmanlığının sebebi kestane olmasın!

Konserve veya dondurulmuş gıdalar taze olanlara göre daha az besin öğesi içerir! YANLIŞ.
Doğru koşullarda hazırlandığı takdirde aralarında önemli bir değişiklik yok. Hatta zaman zaman dondurulmuş ürünlerin daha çeşitli besin öğeleri içerdiği söylenebilir.

Kestane ekmek yerine geçer! DOĞRU.
Kestane içerdiği karbonhidrat sebebiyle ekmek yerine tüketilen gruptadır. Kış aylarının habercisi kestaneden üç adet yediğinizde bir ince dilim ekmek yemiş oluyorsunuz.

Çocuklar da life ihtiyaç duyar! DOĞRU.
Yetişkin bireylerin günlük lif alımı yaklaşık 20-30 gram arasında değişir. Çocuklarda ise lif alımı ileri dönemde oluşabilecek birçok hastalığa karşı koruyucu etki yaratacağı için önemlidir. Çocuğunuzun alacağı lif miktarını ''yaş + 5 gram lif'' olarak hesaplayabilirsiniz.

Osteoporoz yaşlanınca başlar! YANLIŞ.
Osteoporoz genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. 40’lı yaşlarda kemik kütlesi azalmaya başlar. Bu kayıp kadınlarda menopozdan sonra artabilir.

Ara öğün tüketmek şişmanlatmaz! DOĞRU.
Az ve sık yemek metabolik hızın armasına da katkıda bulunur ancak yenilen besinin çeşidi ve miktarı önemlidir. Kadınlar için 150 - 200, erkek için 200 - 300 kalori değerinde karbonhidrat ve proteini dengeli, düşük yağlı besinler doğru seçimlerdir. Meyveli light yoğurt, kuru meyve ve fındık ve peynirli sandviç, yağsız kraker ve süt gibi.

Haberin Devamı
Diyet ürünler kalori içermez! YANLIŞ.
Diyet ürün satın alırken etiketi dikkatli okumanız çok önemli, çünkü diyet ürün adı altında çok fazla yiyecek içecek satılıyor. Örneğin şeker hastası için üretilmiş diyet çikolatanın içinde şeker yerine tatlandırıcı vardır ama bu karbonhidrat ve yağ içeriğini etkilemez yani bu çikolata yine kalorilidir. Diyet sütlerin yağı azaltılmıştır kalori miktarı normale göre azdır ama kalorisiz değildir. 140 - 150 kalori içeren bir diyet bisküvi, iki dilim ekmek yerine geçer.

Erkek çocuklar büyürken ekstra protein alırlarsa bu, kasa dönüşür! YANLIŞ.
Karbonhidrat, protein ve yağ enerji veren temel besin kaynaklarımızdır ve her iki cinsiyet için de önemlidir. Aşırı protein alımı böbrek ve karaciğer fonksiyonları için risktir ayrıca proteinin fazlası vücutta yağ olarak depolanır. Bu sebeple çocukların aşırı değil yeterli protein almaları en doğru yaklaşımdır. Çocuklarda yaş gruplarına göre protein gereksinimi şöyle olmalı;

1 - 3 Yaş : 15 - 18.8 gram

4 - 6 Yaş : 20 - 25.5 gram

7 - 9 Yaş : 26 - 38.7 gram

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler