The Others KİTAP

KİTAP

07.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

FOTO CEMAL'İN OBJEKTİFİNDEN İZMİR BİR BAŞKA GÜZEL

KİTAP

Ç. Begüm SOYDEMİR Sensiz hayat İzmirlim, zor gibi geldi bana Hemen hemen bütün İzmir kartpostallarında imzası bulunan Foto Cemal'in çektiği İzmir fotoğrafları kitaplaştırıldı. "Kalbim Ege'de Kaldı" uzun ve renkli bir tarihe tanıklık ediyor. Tıpkı eski bir şarkıda olduğu gibi heykeli, fuarı, meşhur Kordon'u, meydanları, denizi ve ağaçlarıyla bir başka güzellik yaşatır İzmir. Eğer hayatınızın bir döneminde İzmirli bir dostunuz olmuşsa duymuşsunuzdur kentleriyle nasıl da övündüklerini, gururlandıklarını. Hele de kızlarının güzelliği yıllardır anlatıla anlatıla bitirilememiştir. Her yıl güzellik yarışmalarında bir İzmirli genç kız mutlaka dereceye girer ve bu kimseyi şaşırtmaz. Çünkü nedense beklenir bir sonuç haline gelmiştir artık. İşte İzmir'in bu ölümsüz güzellikleri şimdi çok hoş bir albüm kitapta toplandı. "Kalbim Ege'de Kaldı" adlı kitabın özelliği bu kadarla sınırlı değil elbette. Herkes başını İstanbul'a, onun caddelerine, sokaklarına, tarihi ve kültürel birikimine gömmüşken, 80 yıldır her yönüyle İzmir'i yaşatan fotoğraflar çeken Cemal Yalkış ya da bilinen adıyla Foto Cemal, EGS Bank'ın sponsorluğunda çıkardığı kitabıyla dolu dolu bir İzmir tarihini gözler önüne seriyor. İzmir'e ait pek çok kartpostalda imzasına rastladığımız Foto Cemal bugün 96 yaşında. Güzel İzmir'in havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez ortalamanın hayli üstünde bir yaşa sahip.
Yalkış 1919'da ilk alaminüt makinesini almış. Üç yıl boyunca gördüğü her nesnenin fotoğrafını çekmiş. 1924 yılında çektiği manzara fotoğraflarını yerli ve yabancı turistlere satarak kendi deyişiyle profesyonel fotoğrafçılığa adım atmış. 1938'de Konak'ta açtığı dükkan 1981'e kadar Yalkış'ın ikinci adresi haline gelmiş. 1927'de Akhisar manevralarında Atatürk'le karşılaşan Yalkış onun ilk fotoğraflarını da bu sırada çekmiş. 57. Tümen'in de fotoğrafçılığını yapmış bir ara. 1928'de Atatürk'ün İzmir'i ziyareti sırasında tanışma ve sohbet etme fırsatını da yakalamış. Cemal Yalkış bugün eşi Mihriye Hanım'la İzmir'de yaşıyor. Biri erkek üç çocuğu ve tam dokuz torunu var. Yalkışlar aynı zamanda cumhuriyet sonrası İzmir'de ilk medeni nikahın kıyıldığı çift olma özelliğini de taşıyor.
Kitapta 100'ü aşkın fotoğraf yer alıyor. Bu fotoğrafların her birinde bir başka güzellikle karşılaşıyor insan. Yaşınız müsaitse gençken gezdiğiniz yerlerin o eski halinde bir kere daha salınma fırsatı buluyorsunuz. Müsait değilse o zamanki haline bakıp değişime tanık oluyorsunuz. Bu tür albüm kitapların toplumsal belleği güçlendirmede büyük rolü olduğu bir gerçek. Foto Cemal fotoğrafın önemini biliyor, sizi de hislerine ortak olmaya çağırıyor.