The Others Koç’un şirketinde operasyon

Koç’un şirketinde operasyon

08.06.2009 - 01:25 | Son Güncellenme:

Sivas’ta Kangal Termik Santralı İşletme Müdürlüğü’ne ve Koç Grubu bünyesindeki Demir Export Kangal Kömür İşletmesi’ne yönelik operasyon, 5 Haziran tarihli Milliyet’te “Termik santralda yolsuzluk operasyonu” şeklinde yayımlandı. DHA mahreçli haberde Koç Grubu’ndan söz edilmiyordu:

Koç’un şirketinde operasyon

“Sivas Kangal Termik Santralı’nda kömür alımında usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine dün jandarma operasyon yaptı. ... Demir Export Kangal Kömür İşletmesi’nde de arama yaptı. Aralarında Termik Santral İşletme Müdürü Ahmet Suat Üstün ve Demir Export İşletme Müdürü Salih Aymak’ın da bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.
Yetkililer, yıllardır ihalesiz ve usulsüz milyonlarca ton kömürün ilgili işletmeye verildiğini, yolsuzluk miktarının yüz milyonlarca dolar olduğunu iddia etti. Santral yakınındaki kömür sahasının işletmesini özelleştirme kapsamında 1989’daki sözleşmeyle 20 yıllığına devralan Demir Export’ın, dolan bu sürenin uzatılması için Enerji Bakanlığı’yla görüşmeleri tamamladığı, açıklamanın 10 Haziran’da yapılmasının beklendiği öğrenildi.”
Haberde Demir Export Kangal Kömür İşletmesi’nin “Koç Grubu’na ait olduğu” bilgisinin neden yer almadığı tartışma konusu oldu. Kemal Demir adlı okurumuz şöyle diyor:
“Bazı gazeteler ve televizyonlar operasyonla ilgili haberi verirken,  Demir Export Kangal Kömür İşletmesi’nin Koç Grubu bünyesinde olduğu bilgisine de yer verdi. Ancak Milliyet haberinde bu ayrıntıyı görmek mümkün olmadı. Bir kasıt aramıyorum ancak haberde bu bilginin neden çıkartıldığını da bilmek istiyorum.”

Haberin Devamı

OMBUDSMAN’IN NOTU:Milliyet haberi DHA’dan kullandı. DHA haberi servis ederken işletmenin ‘Koç Grubu bünyesinde’ olduğu bilgisine yer vermemiş. Hürriyet, haberi AA’dan kullanmış. AA’nın haberinde de bu bilgi yer almıyor. Demir Export Kangal Kömür İşletmesi’nin Koç Grubu bünyesinde olduğunu Sivas’ta operasyonu izleyen yerel  muhabirlerinin bilmediğini varsaymak kolay değil. Onlar bilmese bile Ekonomi Servisi editörü bu eksiği kapatabilirdi. Okur şikâyetine konu olan bilinçli bir ‘karartma’ yapıldığını düşünmüyoruz. Soruşturmanın bundan sonraki aşamalarında bilgilendirme tam yapılalarak bu hata giderilmeli.