The Others Kongreye 'Yılmaz Kardeşler' damgası

Kongreye 'Yılmaz Kardeşler' damgası

20.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kongreye 'Yılmaz Kardeşler' damgası

Kongreye Yılmaz Kardeşler damgası

       HÜKÜMETİN düşme tartışmaları yaşanırken, ANAP 6. Büyük Kongresi'ne odaklanan Başbakan Mesut Yılmaz, programlarını iptal ederek konutuna kapandı. Kongreye tek aday olarak giden Yılmaz, kardeşi Turgut Yılmaz'la MKYK listesi üzerinde çalışarak kendilerine yakın isimler üzerinde değerlendirme yapıyor.
       ANAP kongresi yarın Türk Metal - İş Sendikası Salonu'nda başlayacak. Gensoru oylamasının önümüzdeki haftaya bırakılmasıyla kongreye Başbakan sıfatıyla giden Yılmaz'a, rakip çıkmayacak. Yılmaz, önümüzdeki seçimlerde başarılı olmak amacıyla yönetimi güçlü ve kendisine yakın isimlerden oluşturmak istiyor. Bu amaçla iki gündür bütün randevularını iptal ederek Kardeşi Turgut Yılmaz'la konutuna kapanan Yılmaz, tek tek isimler üzerinde çalışma yapıyor. Yılmaz'a isim belirleme sürecinde yardımcı olmak amacıyla parti yönetimi oluşturmada uzmanlaşmış, Burhan Kara, Ersin Taranoğlu, Mustafa Taşar Konut'a sık sık ziyarette bulunuyor.

       Kongrede genel başkanlık dışında en önemli karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'na (MKYK) girmek için adaylar kıyasıya kulis yapıyor. 50 kişilik MKYK listesiden 10 isim, Yılmaz'ın belirleyeceği 20 kişilik liste arasından kontenjan olarak seçiliyor. Geriye kalan 40 isim için de il başkanları ortak çarşaf liste hazırlamaya çalışıyor. Başbakan'ın kontenjanından girmek için bazı bakan ve partinin ağır topları kulis yapıyor.
       Yılmaz'ın 10 kişilik kontenjan listesi için geçen dönem ismi çizilen ancak parti yönetiminden uzaklaştırmadığı Şadan Tuzcu gibi isimleri koruyacağı belirtiliyor. Ekonomi kurmaylarını yanında tutmayı hedefleyen Yılmaz'ın 10 kişilik kontenjanına girmesi beklenen muhtemel isimler şöyle:
       Yılmaz Karakoyunlu, Yıldırım Akbulut, Vahit Erdem, Güneş Taner, İrfan Köksalan, Biltekin Özdemir, Cavik Kavak, Şadan Tuzcu, Selçuk Pehlivanlı, Salih Yıldırım, Ahad Andican, Sibel Çarmıklı.
       Yılmaz'ın parti için dengeyi korumak amacıyla yedekler dahil bu listede Rüştü Kazım Yücelen, Tevfik Diker, Rüşdü Saracoğlu ve İlhan Kesici'ye de yer vermesi bekleniyor. İlhan Kesici ve Ahad Andican'ın 40'lık listede de yer alabileceği belirtiliyor.
       40 kişilik MKYK listesi için adı geçen ve seçilmesine büyük olasılık verilen isimler ise şöyle:
       Yaşar Dedelek, İsmail Başaran, Edip Safter Gaydalı, Lütfullah Kayalar, Ali Er, Ersin Taranoğlu, Mustafa Taşar, Işın Çelebi, Burhan Kara, İbrahim Çebi, Cengiz Altınkaya, Vehbi Dinçerler, İmren Aykut, Avni Akyol, Eyüp Gürpınar, Cumhur Ersümer, Eyüp Aşık, Bülent Akarcalı, Mehmet Gedik, Yaşar Eryılmaz, Halit Dumankaya, Agah Oktay Güner, Necati Güllülü, Yaşar Okuyan, Murat Başesgioğlu, Mirac Akdoğan, Erkan Mumcu, Nejat Arseven, Turgut Yılmaz, Ali Doğan, Yusuf Namoğlu, Yüksel Yalova, Oltan Sungurlu, Ali Talip Özdemir, Selahattin Beyribey, İbrahim Yılmaz, Adil Aşırım, Halil İbrahim Özsoy.

       40 kişilik listeye girmek için de özellikle kadınlar çok istekli gözüküyor. Daha önce MKYK'ya giren Sibel Çarmıklı, Necla Akben, İmren Aykut, Lale Aytaman'ın yanısıra bu kongrede Kadın Komisyonları Başkanı Ediz Terim de listeye girmek için kulis yapıyor. Akben ve Aykut'un bu MKYK'da yer almasına fazla şans tanınmıyor. Ayrıca Erol Evcil olayı nedeniyle ANAP'ı zor durumda bırakan Mehmet Gedik'in de seçilme olasılığının zayıf olduğu dile getiriliyor.
       MKYK'ya girmek için adaylığını açıklayan İbrahim Cevahir gibi tanınmış işadamları da çaba harcıyor. Geçen yıl MKYK'ya ilk sıralarda giren Süleyman Yağcıoğlu, Yıldırım Akbulut, İlhan Kesici, Bülent Akarcalı gibi isimlerin bu MKYK'da da yine ön sıralarda seçilerek sürpriz yapmaları bekleniyor.
       Listeye girmek isteyen adaylar, delegelerin desteğini alabilmek için Hilton, Sheraton gibi lüks otellerde bir haftadır yemekler düzenleyerek kulis yapıyor. Bazı adaylar da delegelere dağıtmak üzere kitap, kravat, çanta gibi eşantiyon hediyeler hazırlatıyor. Adayların MKYK'ya girmek istemelerindeki en büyük neden ise bu listeye girenlerin milletvekili seçiminde aday olma olasılıklarının fazla olması.

       Kongrede bin 273 delegeye, üzerinde ANAP'ın 15. yılı yazılı gümüş para dağıtılacak. İlk defa kongreye delegeler eşleriyle gelecek. Kongrede organizasyon sıkıntısı yaşanmaması için oteller ve genel merkez telefonları ile kongre salonuna nasıl girilip çıkılacağının dahi belirlendiği Tanıtım Kitapçığı hazırlandı. ANAP Genel Merkezi'nde danışma büroları oluşturuldu.
       Yılmaz, hükümetinin düşme aşamasında olması nedeniyle kongreyi gövde gösterisine dönüştürmeyi amaçlıyor. Bunun için Yılmaz, Apo'nun yakalanmasıyla oluşan olumlu rüzgarı kullanacak.
       Yılmaz bugün ilbaşkanları, delegelerle Cuma Namazı'nı kıldıktan sonra toplanacak, akşam da eşi Berna Yılmaz'la ANAP Genel Merkezi'nde resepsiyon verecek.