The Others 'Köşk'ün veto yetkisi var mı?'

'Köşk'ün veto yetkisi var mı?'

02.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Köşk'ün veto yetkisi var mı?'

Köşkün veto yetkisi  var mı



Diş Hekimi Perihan Karaçalı, Kasım 2003 ihracat rakamlarını içeren "Bayram tatili ihracatı frenledi" başlığıyla verilen haberde yanlış ifade kullanıldığını söylüyor. 29 Ocak'ta yayımlanan haberdeki başlığa karşın, metinde iki kez, ihracatın kasım ayında 7.4 oranında arttığının belirtildiğine işaret ediyor. Ekonomi Servisi, Karaçalı'nın eleştirisinde haklı olduğunu, "ihracat artışındaki azalışın" daha doğru ifadelerle verilmesi gerektiğini kabul ediyor.

• İstanbul Hukuk Fakültesi öğrencisi Mehdi Şahin, büyükşehir belediyelerinin sınırlarını genişleten yasanın Cumhurbaşkanı'nca TBMM'ye iadesine ilişkin 27 Aralık'ta yayımlanan haberde yanlışa düşüldüğünü söylüyor. Şahin, haberde kullanılan "Cumhurbaşkanı veto etti" cümlesinin yanlış olduğunu, doğru ifadenin "Meclis'e geri gönderme" olduğunu vurguluyor. Parlamentonun aynı yasayı değiştirmeden kabul etmesi durumunda Cumhurbaşkanı'nın onaylamasını zorunlu kılan, yani son sözü TBMM'ye bırakan Anayasa hükmü dikkate alındığında Şahin haklı. Ancak bazı anayasa hukukçularının, bir kez iade hakkı için kullanılan "kısmi veto yetkisi" terimine itiraz etmedikleri de bir gerçek.

• Erdem Öner, 27, 28, 29 Aralık günlerinde yanlışlıkla aynı İMKB endeks verilerinin yayımlandığını belirtmiş. Borsa Editörü Orhan Tekelioğlu, tablolarda yanlışlık olmadığını, ancak Öner'in yazısında geçen cumartesi, pazar ve pazartesi günlerinde kapak sayfasında yer alan tek satırlık verinin zorunlu olarak aynı olduğunu vurguladı. Cuma gününün verisini yansıtan cumartesi günkü rakamın, borsa hafta sonunda kapalı olduğu için pazar ve pazartesi günleri de yayımlandığına dikkat çektiler. Bu açıklama, bayram tatili sonrası aynı konuda yöneltilebilecek bazı soruları da yanıtlamış oluyor.



Dünya Haber Ombudsmanları Örgütü


Yazarlar