The Others Kötü ruha Şaman ateşi

Kötü ruha Şaman ateşi

26.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kötü ruha Şaman ateşi

Kötü ruha Şaman ateşi


Önce sahneye atlılar çıktı. Ardından kılıç kalkan ekibi... Altay Türkleri’nin gösterisi kötü ruhları kovmak için yakılan ateş ve içilen kımızla son buldu


       Harbiye Askeri Müzesi dün büyüleyici bir gösteriye tanık oldu. Atlas Dergisi’nin organizasyonuyla Türkler’in anayurdu Altaylar’dan gelen bir grup sanatçının müzede sunduğu gösteri beğeniyle izlendi.
       Geleneksel kıyafetlerle, gırtlaktan söylenen şarkılar eşliğinde başlayan gösteride, sahneye at üzerinde gelen bir Altaylı kız, 2 bin 500 yıl önce mumyalanarak gömülen bir prensesi canlandırdı.

       Bir gün döneceğiz
       Gösteri sırasında, gerek kıyafetler, gerekse dans ritmindeki hareketler, Amerika Kızılderililerinin ayinlerini hatırlattı. Kılıçlarla yapılan dans gösterisi de büyük ilgi gördü. Gösterinin sonununda şaman ayini gerçekleştirildi. Ruhlarla ilişki kurmakla görevli Şaman Yuguşeva, önce Altay Türkleri’ni ateşin etrafında topladı. Kötü ruhlardan korunmak için, iyi ruhlardan yardım istendi, dualar edildi. Yuguşeva’nın talimatları ile ateşin karşısında secde eden grup, at sütünden yapılan kımız içerek ayini tamamladı.
       Şaman Nadya Yuguşeva, Altaylar’ın dünyadaki tüm Türkler’in anayurdu olduğunu belirterek, “60 bin Altay Türk’ünün öksüz kaldığını, elbet bir gün tekrar öz vatana geri dönüleceğini" söyledi. Yuguşeva’nın sözleri, salonu dolduranlardan büyük alkış aldı.

Şamanizm nedir?

       Genellikle Sibirya kavimlerinin dini inançları olan Şamanizm, TürkMoğol kültür tarihinde büyük bir önem taşıyor. Şaman inanışına göre, evren üç kısımdan meydana geliyor; gök, yeryüzü ve yeraltı. Şamanlar, bütün alemin iyi ve kötü ruhların etkisi altında bulunduğuna inanıyor.