The Others Kraliçe yine sahnede

Kraliçe yine sahnede

21.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kraliçe yine sahnede

Kraliçe yine sahnede


ERDOGAN PAÇİN Bursa DHA


       Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç, hayali ihracat yaptığı saptanan Uludağ Tekstil Giyim ve Dış Ticaret AŞ'nin (UTGS) kayıtlarında adı geçen ve bir dönem "Özelleştirme kraliçesi" olarak nitelendirilen Ayşe Balcı'nın yakalandığında "ortalığın daha da karışacağını" söyledi.
       Bursa polisi, devletten 6 trilyon lira haksız kazanç elde ettiklerini belirlediği UTGS AŞ'ye yönelik başlattığı "Kartal - 1" operasyonunun ardından "Kartal - 2"yi de gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında hayali ihracat yaptıkları gerekçesiyle Marmara Tekstil Giyim Konfeksiyon ve Deri Sanayi Dış Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Necip Okur ve Genel Müdür Yardımcısı Müştak Bilgili'nin de aralarında bulunduğu toplam dört kişi gözaltına alındı. Bursa'daki operasyonla bağlantılı olarak Kahramanmaraş'ta da bir mali müşavir yakalandı. Şirketin tüm hesapları ve evrakı incelenirken, 20'nin üzerinde kişinin de arandığı öğrenildi.
       Genç, Marmara Konfeksiyon Deri Dış Ticaret A.Ş.'ye yönelik incelemelerde yaklaşık 40 trilyon liralık hayali ihracat yapıldığının ortaya çıktığını ifade etti. Genç, "İhracat yapma amacıyla yola çıkan KOBİ bazındaki küçük veya büyük çaptaki bazı şirketler, hayali ihracat yoluyla devletten korkunç rakamlarda haksız para elde etmişler" dedi.
       UTGS AŞ operasyonunda gözaltına alınan ancak nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 10 sanık için de Cumhuriyet Savcısı, tutuklanmaları talebiyle bir üst mahkemeye itirazda bulundu.

Ayşe Balcı kimdir?

       Adını daha çok karşılıksız çekler, usulsüz alınan krediler ve hayali ihracatla duyursa da aslında ABD'de eğitim gören Türkiye'nin ilk kadın uçak mühendisi. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile yurtdışı gezilerine katılarak adını duyuran Sivaslı işkadını Ayşe Balcı, üç yılda kapısına kilit vurulan 7 fabrikayı satın aldı.
       1 trilyonluk özelleştirmeye imza atınca "Özelleştirme Kraliçesi" ünvanını kazandı. ABD - Türkiye hattında sık sık gidip gelirken Akil Balcı ile tanışıp evlendi. Türkiye'nin ünlü hayali ihracatçılarından Hasbi Menteşoğlu'nun eski ortağı olan eşi de kendisi gibi hayali ihracatçı çıktı.
       1987'de Türkiye'ye gelen Balcı'nın adının karıştığı olaylar şöyle:
       - 1997'de İzmir'den gemilerle ABD'ye hayali ihracat yaparken yakalandı. Karşılıksız çek vermekten cezaevine girdi. Hayali ihracat ve dolandırıcılık iddialarıyla hakkında dava açıldı. Batık kamu bankalarını satın almakla tanındı.
       - 1989'da İstanbullu tekstilci Abdurrahman Gümüş'e verdiği 28'er milyon liralık iki çeki karşılıksız çıkan Ayşe Balcı hakkında, Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesi gıyabi tutuklama kararı verdi. Balcı Karşıyaka'daki evinde tutuklanıp cezaevine gönderildiyse de akşam saatlerinde cezaevine teslim edilmediği anlaşıldı.
       - Balcı üç gün sonra İpsala sınır kapısından bir TIR'la Yunanistan'a geçmek isterken yakalandı. Kaçmadığını, serbest bırakıldığını savundu. Ancak bir ay cezaevinde kalmaktan kurtulamadı. Kendisini serbest bırakan polis memuru ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
       - Köyteks'in Sivas, Erzincan ve Yerköy'deki batık fabrikalarını kiralayıp üretime geçirdi. Özelleştirme kraliçesi, yine çürümeye terk edilen Malatya Yifaş'ı Kalkınma Bankası'ndan satın aldı. Balcı'nın satın aldığı fabarikalar arasında Akdağ Deri, Güneysu, Sivas Madencilik ve Ödemiş Tekstil de bulunuyor.
       - 1996'da ABD'ye kaçınca Sivas SİHAS Fabrikası ile çeşitli illerdeki işçileri ortada kaldı.
       - Türkiye Kalkınma Bankası'nı (TKB) sahte evrak düzenleyip, hayali işlerle dolandırdı. Buna karşılık Balcı'nın imdadına yine TKB yetişti ve hakkında dolandırıcılık iddiasıyla dava açılmış olmasına karşın, Balcı'nın 1.5 trilyon liralık borcunu takside bağladı.