The Others Kriz masası kriz dolu

Kriz masası kriz dolu

18.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kriz masası kriz dolu

Kriz masası kriz dolu


Depremzedelerin yaralarını sarmak amacıyla oluşturulan merkezlerdeki koordinasyonsuzluk vatandaşları çileden çıkarıyor


       Deprem bölgelerinde kurulan kriz merkezlerinin çalışmalarında görülen aksaklıklar, vatandaşların tepkisini çekiyor. İllerdeki kriz masalarının sorunları belirleme ve hızla çözme konusunda gereken özeni göstermemesinden yakınan depremzedeler, görevlilerin davranış biçimlerini de eleştiriyor.
       Kriz masalarında vali ve yardımcılarının yanısıra Tedaş, Jandarma, Sivil Savunma, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay temsilcileri de zaman zaman yer alıyor.
       Yalova'da depremin ardından kurulan kriz masasının faaliyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan tarafından kontrol ediliyor. Okuyan, Çevik Kuvvet binası yanında kurulan kriz masasıyla sürekli temas halinde. Yalova dışındaki deprem bölgelerindeki kriz masalarında ise, bir süre koordinatör bakanlar bulundu ancak, şimdilerde sadece yerel yöneticiler var.

Mesailer sorun yarattı

       Kriz masalarında görev alan memurlar, akşam 18.00'de merkezden ayrılıyor. İlk günlerde depremzedelerin gereksinmelerini karşılamak için çırpınan kriz masası görevlililerinin, şimdi en ufak bir isteği olanları dahi geri çevirmeleri tepki topluyor.
       Muhtardan evinin hasarlı olduğuna ilişkin belge getiren depremzedelere, kriz masasınca ekip gönderiliyor. Ayrıca enkaz altında kalan telofonları açtırıp kapatmak istenlere de kriz masalarındaki Telekom yetkilileri yardımcı oluyor.

Vatandaş ne diyor?

       Kocaeli ve Gölcük'teki depremzede vatandaşlar, sorunlarının çözümü için defalarca kriz masalarına gittiklerini belirterek, "Sorduklarımıza yanıt veremiyorlar. Ne yaptıklarını onlar da bilmiyor, bir programsızlık var. Gıda yardımı için gittik, 'muhtarlar verecek' dediler olmadı. Çadır için gittik, 'Özel İdare'ye gidin' dediler, hala bekliyoruz. Kriz masasını sadece adı var" diye konuştular.
       Kriz masası yetkilileri, yoğun işlerinin yanı sıra kendilerinin de depremzede olduğunu hatırlatarak, vatandaşların anlayışlı olmasını bekilyor.

Öğretmenler tayin telaşında

       Marmara Bölgesi'ndeki depremden etkilenerek bölgeden uzaklaşmak isteyen 800 öğretmenin başka illere tayini gerçekleştirildi.
       Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, 5 bin 300 öğretmenin görev yaptığı kentte, bugüne kadar binin üzerinde öğretmenin tayin istemiyle başvurduğunu, bunlardan 800'ünün başka bölgelere tayininin yapıldığını söyledi.
       Yetkililer, diğer başvuruların da değerlendirildiğini, ilk günlere oranla azalmakla birlikte, tayin başvurularının hala devam ettiğini belirtti.
       epremden zarar gören 43 okulda hasar tespit çalışmaları tamamlanmadığı için onarım aşamasına gelinemediğini de belirten yetkililer, onarım ihalesi için öncelikle Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nden alınacak hasar tespit raporunun istendiğini ve raporları alabilmek için girişimde bulunduklarını kaydetti.