The Others Külliye kavgası

Külliye kavgası

16.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Menzil tarikatına ait külliyenin bulunduğu arazi altı ayda üç belediye değiştirdi

Külliye kavgası

Külliye kavgası

Menzil tarikatına ait külliyenin bulunduğu arazi altı ayda üç belediye değiştirdi

ÖMER ERBİL

Adıyaman Menzil tarikatına ait Tuzla’da yapılmaya çalışılan külliye inşaatı iki ANAP’lı belediyenin arasını açtı. Külliyenin bulunduğu Tepeören köyü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca önce Orhanlı beldesine altı ay sonra da Akfırat beldesine bağlandı.

İstanbul’un yeni gözdesi
Tepeören köyü 22 bin hektar bakir arazisi, yakınındaki otoban ve Sabiha Gökçen Havaalanı ile İstanbul’un yeni gözdesi. Ayrıca Savunma Sanayi Müşteşarlığı’nca geliştirilen İleri Teknoloji Parkı’nın (İTEP) de uygulama alanı. Külliyenin bulunduğu Tepeören köyü, geçen mayısta Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 45. maddesi gereğince Tuzla Belediyesi mücavir alanından çıkarılarak Orhanlı Belediyesi’ne bağlandı. Orhanlı, jandarma ve kaymakamlığın tüm uyarılarına rağmen Tuzla Belediyesi’nin ruhsat verdiği külliye inşaatının kaçak kısmının yıkımına ve yüklü para cezası kesilmesine karar verdi.

Bir türlü paylaşılamadı
Bundan sonra Tepeören köyü, Orhanlı Belediyesi’ne bağlanmak istemediğini belirterek, Bayındırlık Bakanlığı’na itiraz etti. Mahalli İdareler Yasası’na göre referandum istendi. 24 Eylül’de yapılan referandumda köylü Akfırat Belediyesi yönünde oy kullandı. Karar 30 Kasım’da İl Genel Meclisi’nden geçirildi. 30 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak Akfırat Belediyesi’ne bağlandı. Böylece Tepeören köyü Tuzla, Orhanlı ve son olarak Akfırat ile altı ay içinde üç belediye değiştirdi.

Arsa fiyatları patladı
Diğer yandan hava trafiğine yeni açılan İstanbul’un ikinci uluslararası Sabiha Gökçen Havaalanı, bölgedeki arazi fiyatlarını yüzde 400 artırdı. Altı ay önce metrekaresi 5 milyon olan arsa fiyatları 35 - 40 milyon liraya, daire fiyatları da 6 milyardan 18 milyar liraya fırladı. Bölgede Emlak işi yapan Melih Yazıcı, "Rakamlar daha da yükselecek. 250 metrekare arsa üzerinde tek katlı gecekondunun fiyatı 35 milyar oldu" dedi.

Ekşi şaşkın, Kut mutlu
ORHANLI Belediye Başkanı Cemil Ekşi sürecin bu kadar çabuk işlemesinden dolayı şaşkın. Ekşi, "Hükümet keşke her konuda böyle davransa. Neden mal kaçırdılar anlayamadık. Burada önemli miktarda hazine arazisi var. Külliye konusunda koyduğumuz tavrın da kararda etkisi büyük" dedi. Akfırat Belediye Başkanı Tali Kut ise şunları söyledi: "Halkın tercihi bizden yana oldu. Devletin bu kadar hızlı hareket etmesinden memnun olalım. Rahatsız olunacak bir durum yok. Külliyenin neden mühürlendiğini bilmiyorum. Önümüze geldiğinde yasalara aykırı durum görürsek yapımına müsade etmeyiz."



İSTANBUL