The Others KÜRESEL ISINMA DURDU MU?

KÜRESEL ISINMA DURDU MU?

22.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mustafa Bulaçakar adlı okurumuz Milliyet gazetesinde Önay Yılmaz imzasıyla yayımlanan “Hortumlarla yaşama alışacağız” başlıklı haberi hatırlatarak eleştiriyor:

KÜRESEL ISINMA DURDU MU

“Bu haberinizde uzmanların artık Türkiye’de de hortumların görüldüğünü, önümüzdeki yıllarda bu tür meteorolojik afetlerin daha sıklıkla yaşanacağını, can ve mal kayıplarına neden olacağını yazıyorsunuz. Ancak bu haberin hemen altında Dış Haberler Servisi imzasıyla tam tersi bir başka habere yer veriyorsunuz. Bu haberinizde de İngiltere Ulusal Meteoroloji Ofisi küresel ısınmanın 15 yıl önce durduğunu açıklamış. Bu çelişki değil mi? Hangisi doğru şimdi? Biz hangi habere inanacağız”
Söz konusu çelişki yaratan durumu Önay Yılmaz’a sorduk. Önay Yılmaz söz konusu çelişki yaratan durumu şu sözlerle açıklıyor: “Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyanın en önemli gündemini oluşturmakta. Bu konuda yayımlanacak haberlerin kafa karışıklığına yol açmaması için gazetelerin editoryal kadrolarının da bu tür haberleri daha titizlikle incelemesi, teyit etmesi, doğrulatması gerekir. Kaldı ki okurumuzun dikkat çektiği çelişkiyi Milliyet bir gün sonra yine sayfalarına taşımıştır. Çevre yazarı ve araştırmacısı Ömer Madra ile görüşülmüş, bu haberlerin İngiltere’de iki yıldır hep aynı gazete, hep aynı gazeteci tarafından yazıldığını, kaynak olarak gösterilen İngiltere Ulusal Meteoroloji Ofisi (MET Office) tarafından da geçen yıl bu bilgilerin yalanlandığını söylemiştir. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da kaynak olarak gösterilen MET Ofis’in “küresel ısınma durdu” şeklinde bir açıklaması olmadığını, isteyen herkesin bu ofisin web sitesine bakabileceğini belirtmekte.”
Ombudsman’ın görüşü: Dış Haberler Servisi söz konusu haber yayımlanmadan önce kaynağının iddialarının doğru olup olmadığını teyit etmeliydi.