The Others KURTULUŞ SAVAŞI’NIN MECLİSİ VE BİR FOTOĞRAF

KURTULUŞ SAVAŞI’NIN MECLİSİ VE BİR FOTOĞRAF

29.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçmişe ait bir bina birinci elden kaynak olarak tarih çalışmalarına temel oluşturur. Gazete fotoğraf seçiminde özen göstermeli, gelecek kuşaklar tarihi doğru öğrenmeli

KURTULUŞ SAVAŞI’NIN MECLİSİ VE BİR FOTOĞRAF

Tarih dediğimiz şey; bir devletin kendi resmi ideolojisini sadece ders kitaplarına geçiren bir okuma yöntemi değildir. Aynı zamanda günlük hayatın içerisinde de bir varoluş biçimidir. Özellikle yazılı ve sözlü kaynakların yeterli olmadığı durumlarda, tarihçiler için fotoğrafların yeri ve önemi büyüktür. Geçmişe ait bir binanın bile birinci elden kaynak olarak tarih çalışmalarına temel oluşturduğu bilinir.
29 Ekim 1923 tarihi; Türkiye devletinin yönetim biçimini Cumhuriyet olarak ilan etmesi açısından önemli bir tarihtir. Dolayısıyla ilan edildiği yer açısından 1. Meclis binasını da önemli hale getirir. Milliyet Ankara Valiliği’nin yasağına rağmen 1. Meclis’ten Anıtkabir’e yapılacak ‘Cumhuriyet yürüyüşü” ile ilgili haberi verirken, tam da bu nedenle birinci sayfadan 1.Meclis binasını gösteren bir fotoğrafa da yer verdi. Ancak söz konusu fotoğraftaki hata okurlarımızın dikkatinden kaçmadı.
Mustafa Beycan adlı okurumuz; “Kullandığınız fotoğraf 1. Meclis değil, 2.Meclis binasıdır. Birinci Meclis binası Ankara Ulus meydanında bulunmaktadır. Türk mimarisi stilinde iki katlı basık bir binadır. En belirgin özelliği de duvarlarında Andezit yani Ankara taşı kullanılmış olmasıdır.. Ayrıca yeni kuşaklar niye bu meclisin önünden yürüneceğini sizce biliyor mu?” diye soruyor.

Kılıçbay: Fotoğraf belgedir
- Prof. Dr Mehmet Ali Kılıçbay’ın Okur Temsilci’sine yaptığı açıklama şöyle: “Bu tür hatalar Türkiye’nin genel savrukluğu açısından önemli bir göstergedir. Fotoğraf yakın tarihtir. Belgelerden bir tanesidir. Birinci ve İkinci Meclis binaları aynı cadde üzerindedir ama bilgi ve tarihsel birikimleri açısından farklıdır. 1. Meclis binası eski Ankara binasıdır. İkinci Meclis sonradan yapılmıştır. Hem yapı olarak, hem de uslup olarak farklıdır. 1. Meclis’in önemi; ‘Anadolu ihtilalinin Meclisi’ olmasından kaynaklanır. ‘Kurtuluş Savaşı’nın Meclisi’dir. Dolayısıyla çok önemli bir binadır. Bu tür fotoğraflar araştırmadan kullanılmamalıdır.”
Ombudsman Görüşü: Okurumuz haklı. 1. Meclis binası yerine, 2. Meclis binasının fotoğrafı kullanılmıştır. Söz konusu hata basit bir dikkatsizlik olarak geçiştirilmeyecek kadar önemlidir. Çünkü ülkelerin siyasi tarihlerinde binaların yeri ve önemi büyüktür. O binalarda alınan kararlar, yapılan anlaşmalar, atılan imzalarla gelecek inşa edilmiş, ülkelerin kaderleri belirlenmiştir.
Genç bir nesil internet üzerinden kopyalanan rastgele fotoğraflarla tarihi öğrenemez! Ayrıca yürüyüşün 1. Meclis binasının önünden ‘Anadolu İhtilali Meclisi’ olması nedeniyle yapılmak istendiği haberde belirtilmeliydi. Okurlarımızdan özür dileriz.

Haberin Devamı

KURTULUŞ SAVAŞI’NIN MECLİSİ VE BİR FOTOĞRAF

Başka amaçla yapılan ancak daha sonra
2. Meclis olarak kullanılan bina.