The Others Kutan: Bu kadarını beklemiyorduk

Kutan: Bu kadarını beklemiyorduk

18.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kutan: Bu kadarını beklemiyorduk

Kutan: Bu kadarını beklemiyorduk

       FP Genel Başkanı Recai Kutan, Yüksek Askeri Şura'nın olağanüstü toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 162 personelin ilişiğinin kesilmesini değerlendirirken, "Bu kadar beklemiyorduk. Yüksek Askeri Şura kararları da yargıya açık olmalıdır" dedi.
       Demokrasi ve Barış Partisi Genel Başkanı Refik Karakoç'u dün makamında kabul eden Kutan, bir gazetecinin Yüksek Askeri Şura'da çok sayıda subay ve astsubayın orduyla ilişiğinin kesildiğini anımsatarak bu kararı nasıl karşıladığını sorması üzerine şunları söyledi:
       "Verilmiş olan kararın değerlendirmesini yapmamız mümkün değil. Çünkü elimizde herhangi bir belge ve bilgi yok. Ancak temel kabulümüz şudur: Kamu kuruluşlarınca yapılan her eylem, eğer bazı vatandaşlarımızı mağdur ediyor veya vatandaşlarımız mağdur oldukları iddiasında bulunuyorsa, mutlaka bu konuda yargıya müracaat hakkına sahip olmalıdırlar. Bu itibarla YAŞ kararları da yargıya açık olmalı. Ümit ve temenni ediyorum ki, mesele YAŞ'tan önce ilgili kademelerde yeterince incelenmiş ve herhangi bir haksızlığa mahal vermeyecek şekilde değerlendirilmiş olsun."
       Kutan, bir başka gazetecinin, "TSK'nın irtica tehdidinin sürdüğü" yolundaki kaygılarının basına yansıdığını ifade etmesi üzerine de şu yanıtı verdi:
       "Öncelikle irticanın ne olduğu konusunda herkesin müşterek bir anlayışa gelmesi lazım. Bana `Türkiye'de irtica var mıdır?' diye sorarsanız, Türkiye'de irtica vardır. Eğer irtica ülkeyi bulunduğu noktadan geri götürmek anlayışıysa, şu anda Türkiye'yi 1940'lı yıllara ve anlayışına götürme eğiliminde olan kimseler, hareketler vardır. Bu, bizim ölçümüze göre irticadır. Bu ülke demokrasiden geri noktalara götürülecekse, özellikle bazı siyasi partilerin böyle bir eğilim içinde olduğunu hissediyoruz, bu irticadır. Bu zihniyetle mücadele edilmesinde zaruret vardır."

       İşadamı Erol Aksoy da, FP Genel Merkezi'nde Kutan'ı ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Kutan, gazetecilerin görüşmeyle ilgili sorusu üzerine Aksoy'un "hayırlı olsun" ziyaretine geldiğini söyledi.