The Others Maaşları milyar sınırında

Maaşları milyar sınırında

09.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Maaşları milyar sınırında

Maaşları milyar sınırında


Vakıf ücretlerinde profesör ücretleri ortalam 3000 ile 4000 dolar arasında değişiyor


Tuna Sakallı


Vakıf üniversiteleri ve dershanelerde, yeni öğretim sezonu öncesi öğretmen ve öğretim üyelerine verilecek ücretler belirlenmeye başladı. Vakıf üniversite yönetimlerinin çoğu Yükseköğretim Kurulu'nun yasağını öne sürerek mali konularda açıklama yapmaktan kaçınırken, bazı kurumlar öğretim kadrolarına verdikleri ücretleri açıklıyor.
Vakıf üniversitelerini kategorilere ayırmak mümkün. Bir kısmı, devlete göre oldukça iyi ücret verirken, yeni üniversiteler devlet kurumlarına oranla çok yüksek oranlarda ücret vermiyor. Her üniversitede ücretler belirlenirken, öğretim elemanının geçen bir yılda gösterdiği performans dikkate alınıyor. Çoğu üniversitede, öğrencilerin görüşlerine de başvuruluyor. Öğrencinin hocası hakkındaki olumlu veya olumsuz görüşü, sözleşme yenilemede etkili olabiliyor.
Koç Üniversitesi'nde öğretim elemanlarına verilen ücretler uzmanlık alanına göre değişkenlik gösteriyor. Rektör Prof. Dr. Seha Tiniç, ücretlerin arz - talep farkına ve kişinin alanında ne kadar iyi olduğuna göre belirlendiğini vurgulayarak, "Bizde başarı ve liyakata dayalı sistem var. Bazı öğretim üyelerimize TL, bazılarına da Dolar üzerinden ödeme yapıyoruz. Aylık 3 bin dolar brüt alan da var, aylık 11 bin dolar brüte çalışan akademisyenlerimiz de var" dedi. Koç Üniversitesi'nde TL üzerinden ücret alanlara yılda iki kez, Dolar üzerinden ücret alanlara yılda bir kez zam yapılıyor.
Önümüzdeki yıl için öğrenim ücretini 7 bin 700 dolar olarak belirleyen Sabancı Üniversitesi, öğretim üyelerinin ücretini açıklamıyor. Üniversite yönetimlerinin geneli; akademisyenlerine çok tatmin edici düzeylerde ücret verdiklerini, ancak ortalama bir rakam da olsa bunu kamuoyunun bilmesinin doğru olmayacağını düşünüyor.
Fatih Üniversitesi Rektörü Ergün Yener, yurt dışından getirdikleri profesöre 3 bin dolar net aylık + mobilyalı ev (kira) ile uçak bileti verdiklerini söyledi. Fatih Üniversitesi'nde profesörler 5 yıla kadar net 800 milyon, profesörlüğü 5 yıldan fazla olanlar net 1-1.5 milyar alıyor. Doçentlerin ücreti 600-800, yardımcı doçentlerin ücreti de 500 milyon civarında. Araştırma görevlilerine de 800 dolar net ücret veriliyor. Kadir Has Üniversitesi, bir profesörüne geçen yıl 650-700 milyon TL aylık ücret veriyordu. Bu rakamlar, doçent için 600, yardımcı doçent için 500 milyon lira civarındaydı. Tarsus'taki Çağ Üniversitesi, ilginç bir yol izliyor. Genelde doyuma ulaşmış, emekli öğretim üyelerini çalıştıran üniversite; devlet ayarında ücret veriyor.

Dershane piyasası

Bu yıl ücretlerini ortalama 700-800 milyon TL olarak belirleyen dershaneler, öğretmenlerine dersbaşı uygulamasıyla ücret veriyor. Özel Dershaneler Birliği'ne (ÖZ - DE - BİR) bağlı dershaneler, İstanbul'da bu öğretim yılında öğretmenlerine ders başına 2 milyon 800 bin lira ücret verecek. Bu ücretler, dershaneden dershaneye değişiyor. Dershanelerde bölüm başkanları, estra ücret alıyor. İyi bir öğretmenin ücreti 2 milyor sınırına dayanırken, ortama ücretler 300-400 milyon lira.