The Others Malatya'yı kaşımayan yok

Malatya'yı kaşımayan yok

17.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Malatya'yı kaşımayan yok

Malatyayı kaşımayan yok


Vali Vural raporunda PKK ve THKP- C'nin de Malatya'daki türban eylemlerini kışkırtanlar arasında olduğunu belirtti

Tolga Şardan Ankara

Malatya Valisi Atilla Vural, kentteki türban eylemlerini kışkırtanlar arasında islamcı grupların yanısıra, bölücü PKK ile yasadışı sol örgüt THKP -C'nin de bulunduğunu belirtti. Vali, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderdiği yedi sayfalık "gizli" raporda, olayları kışkırtan islamcı gruplar arasında Hizbullah, Türkiye İslam Hareketi, Radikal Akabe Grubu'nun adlarını saydı.
Vural, ilk eylemin 26 Nisan'da yapıldığını kaydederek, olayların nedenlerini şöyle sıraladı:
* İslami kesimi kullanmak isteyen örgütlerin türban olayını bahane ederek taraftar kazanma çalışması.
* PKK yandaşlarının gündemdeki Abdullah Öcalan olayını türban eylemlerini kışkırtarak kapatmaya çalışması.
* THKP - C'nin türban olayını büyüterek taraftar kazanmaya çalışması.
* Ramazan Keskin'in türban eylemini kullanarak taraftar sayısını çoğaltma gayretleri.

Eylemlere karışanlar

Vural, raporda, bölgede irticai faaliyette bulunan, gösteri ve yürüyüş destekleyen, organize eden vakıflar, dernekler, siyasi partiler ve diğer örgütlerin isimleri de açıkladı. Türban eylemlerine karışan gruplar şöyle:
* Hilmi Kocaaslan - Hizbullah Davet grubu: Lideri Eyüp Polat, Mehmet Keleş, Hanifi Kevgir, Erhan Kahraman, Mimar Sinan Cengiz ile 60 kişilik öğrenci ve esnaftan oluşmaktadır.
* Türkiye İslami Hareketi: Zekeriya Şengöz, Namık Şahin, Ramazan Kayhan, Mehmet Kayış ve yaklaşık iki bin kişilik sempatizandan oluşur.
* Radikal Akabe Grubu: Ramazan Keskin, Mehmet Emin Kurtulmuş ve yaklaşık 500 taraftarı bulunmaktadır. Mescide gelen kesimlerle özellikle cuma günleri bu sayı daha da artmaktadır.
* Kamu kurum ve kuruluşları: Son olaylarda hakkında öğrencilerin büyük çoğunluğunun Odak Dershanesi öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Sevgi Tıp Merkezi, imam hatip lisesi, İpaş'ta çalışan işçiler.
Vural, örgütlere yönelik operasyonların sürdüğünü, Türkiye İslami Hareketi'yle Hizbullah Davet grubuna yönelik operasyon yapıldığını bildirdi. Malatya'da yaşanan olaylar sonrasında kentte Akpınar, Cöşnük, Dernek, Mimar Sinan, Aslantepe mahallesiyle Battalgazi, Kale ve Darende ilçelerinin "hassas bölge" ilan edildiğini, radikal görüşe mensup kişilerin bir bölümünün buralarda yaşadığını belirtti.

Bundan sonra olacaklar

Vural, raporun "bundan sonra yaşanacak olaylar" bölümünde ise şu görüşlere yer verdi:
"Gerginliğin bu şekilde sürmesi halinde, güvenlik kuvvetlerini yanıltmak amacıyla önümüzdeki günlerde cuma dışında da bilinen meydanda değil, şehrin diğer kesimleriyle üniversite önünde protesto amaçlı kanunsuz gösterilerin düzenlenebileceği değerlendirilmektedir.
Bununla birlikte böyle bir olayda kitlenin, güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında, zora karşı güç kullanacağı değerlendirilmektedir. Olayların bu şekilde şehrimizde sürmesinin de halk kitleleri üzerinde olumsuz etkilerde bulunacağı malumdur. İlimizdeki bu tip olaylara destek vermek amacıyla çeşitli illerde benzeri olayların gelişebileceği düşünülmektedir."



Yazarlar