The Others 'Malazgirt' darbesi

'Malazgirt' darbesi

21.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Malazgirt' darbesi

Malazgirt darbesi


Hizbullah'ın gizli beyni Hacı İnan 10 gün süren takip sonucunda Kartal'daki hücre evde yakalandı. Çıkan çatışmada bir örgüt üyesi öldürüldü


       Hizbullah'ın lideri Hüseyin Velioğlu'nun Beykoz'daki operasyonda öldürülmesinin ardından Velioğlu'nun yardımcısı Hacı İnan, İstanbul'da bir hücre evde toplantı yaparken yakalandı. Çok sayıda ölüm emrini verdiğini belirtilen ve örgütün gizli beyni olarak bilinen İnan'ın sorgusu sonunda birçok faili meçhul olayın aydınlatılacağı bildirildi.
       İnan emniyet müdürlüğüne götürülürken evde bulunan bir kadın, bir çocuk ve dört erkek de gözaltına alındı. Hücre evde bir tabanca, çok sayıda sahte kimlik ve toplantılarda alınan kararların yazılı olduğu belgeler ele geçirildi.
       Hizbullah'ın firardaki üst düzey yöneticilerini yakalamak için çalışmalarını sürdüren İstihbarat Daire Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi ekipleri, Kartal'da örgütün halen kullandığı bir hücre evini belirledi.
       On günlük izleme sonrasında evde Hizbullah'ın tüm eylemlerini organize eden ve Velioğlu'na bağlı çalışan Şura yönetimindeki İnan'ın kaldığı saptandı.

Çatışma 10 dakika sürdü

       Hücre evde toplantı yapılacağını belirleyen polis, harekete geçerek dün gece saat 00.30 sıralarında Yakacık Abdi İpekçi Caddesi Mutlu Sokak 5 / 2'de "Malazgirt" adını verdikleri bir operasyon düzenledi. Polisin 'teslim ol' çağrısına ateşle karşılık verilmesi üzerine çıkan ve 10 dakika süren çatışmada bir kişi öldürüldü. Polis memuru Mehmet Cezmi Erbay da koluna isabet eden kurşunla hafif yaralandı.
       Kartal Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Canpolat'ın, olay yerinde inceleme yapmasının ardından Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılan ölen kişinin cesedi, Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
       Operasyona katılan özel tim görevlilerinin, emniyette bulunan fotoğraflara dayanarak yaptıkları teşhis sonucu, bu kişinin Hizbullah Operasyonu kapsamında aranan "Selçuk" kod adlı Veysi Özen olduğu tespit edildi.

Hüvre evine mühür

       Savcının incelemesinden sonra ev polislerce mühürlendi. Evin etrafında oluşturulan güvenlik çemberi içine görevliler dışında hiç kimse sokulmadı.
       Zeminle en üst katın boş olduğu dört katlı binanın çevresinde oturanlar, 25 - 26 Mart'ta kiralanan evde gözaltına alınan kadının eve ara sıra gelen iki gençten birinin kardeşi olduğunu, diğer iki kişiyi hiç görmediklerini söyledi.
       Bir görgü tanığı, ölen kişinin eşinin türbanlı olduğunu ve yalnızca gözlerinin göründüğünü belirterek şunları söyledi:
       "Sık sık alışverişe gelirdi. Evde iki kişi yaşamalarına rağmen her gün 10 tane ekmek alırdı. Parası yetmezse ertesi gün geldiğinde öderdi. Maddi durumları anladığım kadarıyla pek iyi değildi. Bildiğim kadarıyla iki yaşında da bir çocukları vardı."

Gözaltı sayısı artıyor

       Operasyonun yapıldığı evin sahibi olan ve bir üst katta oturan Emine Bulay da ifadesine başvurulmak üzere emniyete götürüldü. İstanbul genelindeki dünkü operasyonlarda gözaltına alınanların Hacı İnan, Orhan Kıvanç, Fatih Korkmaz, Ahmet Cenan Elmas, Enver Kılıçarslan, İlyas Kutluman, Benan Kutluman, Hasan Kutluman, Mehmet Bayram Ercan, Abdullah Beldek, Ahmet Şükrü Kontuk, Fırat Çakmak ve Eşref Turgut olduğu bildirildi.

Tantan'a brifing

       Hizbullah'a yönelik ikinci aşama operasyonlarıyla ilgili ilk bilgiler, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a İstanbul Havalimanı'nda ulaştırıldı. Havaalanına gelen İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve yardımcısı Niyazi Palabıyık, Kahire'ye gitmeden önce Tantan'a gelişmelerle ilgili özel bir brifing verdi.

Cephanelik aranırken yakalandı

       Türkiye genelindeki operasyonların ardından büyük darbe indirilen Hizbullah'ın İstanbul'daki cephaneliğinin peşine düşen polis, sürdürdüğü çalışmalar sonucu örgütün gizli beyni Hacı İnan'ı yakaladı.
       Deşifre edilen dokümanlar ve yurt genelindeki baskınlar çerçevesinde geçen salı örgütün öldürülen lideri Hüseyin Velioğlu'nun yeğeni Abdülmecit Durmaz Adıyaman'da gözaltına alındı. İstanbul'a getirilerek sorgulanan Durmaz'ın verdiği Kartal'daki bir adres takibe alındı.
       Kartal'daki adrese girip çıkanları tek tek saptayan ve izleyen polis, Kurtköy'de de ikinci bir adrese daha ulaştı. Örgütün gizli cephaneliğini ortaya çıkarmak için sürdürülen takip sırasında İnan'ın Yakacık'taki hücre evde kaldığı belirlendi.

Malazgirt Operasyonu

       Yakacık'taki hücre evinde önceki gece toplantı yapılacağı bilgisine de ulaşan İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'yle baskın için hazırlığa başladı. Malazgirt adı verilen operasyon çerçevesinde, hücre evin bulunduğu mahalleyi kuşatan ekipler baskını gelçekleştirdi.

Yeniden Yapılanma Komitesi

       Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek sorguya alınan örgüt üyelerinin, Kavacık'taki operasyonda Velioğlu'nun öldürülmesi ve üst düzey sorumlularının birer birer yakalanması üzerine Hizbullah'ı toparlamak için "Yeniden Yapılanma Komitesi"ni kurdukları öğrenildi.
       Militanlarla örgütün firardaki üst düzey sorumlularının belirli aralıklarla bir araya gelerek, Hizbullah'ı canlandırmak için plan yaptıkları bildirildi. Kavacık'taki hücre evde gerçekleşen son buluşmada, örgütün başına geçecek kişi ile bölge sorumlularının belirlenmesine çalışıldığı öne sürüldü.