The Others Malezya’dan TV manzaraları

Malezya’dan TV manzaraları

25.08.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Malezya’dan TV manzaraları

Malezya’dan TV manzaraları


Şöyle bir açılınca ülke sınırlarının ötesine, bize uyan, uymayan, güldüren, düşündüren televizyon olayları görülür. Yazıya başlarken ilk cümleyi yazmak hep zor gelmiştir. Sonra açılırım ben. Hayatım da böyle zaten. Hep son dakika, hep yumurta kapıya dayanmaların yaşamı benimkisi. Neyse lafı uzattık, gelelim sadede;

"Sevimli bir ilçemiz" lafı vardır bizde. Buradan hareket ederek girişimizi öyle yapalım; Sevimli bir ülke olan Malezya’da sansür vazgeçilmezler arasındadır. Sadece nisan ile temmuz ayları arasında gösteri, televizyon programı, film vs. 37 olaya sansür konmuş. Bunların arasında bizde Digiturk’te gösterilen "Friends" dizisi de var... Bu dizinin 11. bölümü evlilik dışı ilişkiye teşvik ettiği ve erotik sahneler bulunduğu gerekçesi ile yayından kaldırılmış. Sekiz yıldır dünyanın değişik ülkelerinde gösterimde olan bir dizi "Friends"... Bir-iki defa denk geldim, yani nasıl diyeyim böyle bir unvanı haketmiyor!

Sansür yiyenler arasında bir müzikal var; "Incubus"... İngiliz komedi müzikaline sansür gerekçesi bizim de aşina olduğumuz cümlelerden oluşuyor; "Bikinili kadınların olduğu sahneler erkekleri ahlaksızlığa itebilir"... Yok canım abarttım şimdi. Biz "bikinileri" filan aştık. Haftanın dört günü ortalama birer saatten en çok izlenen dört kanal ve diğerleri (mesela Flash’ta var, ETV’de var), çılgınca eğlenen mankenleri, şarkıcıları bikinili olarak değişik açılardan izliyoruz. Kalça, popo ve meme alışkanlığımız fena değil yani. Ünlü rock gitarcısı Malmsteen’in klipleri de yasaklanmış. Sansür nedeni, kulağına küpe takması, uzun saçlı olması ve black metal şarkılar söylemesi ünlü gitarcının... Bu konu biraz karışık bizde. Bazen satanist haberleri ile ayaklanıp "şu metale bir dur diyelim" sendromuna kapılıyoruz, sonra geçiyor. Bazı okullarda hâlâ ülkücü kardeşler uzun saç ve küpe hastalığını yaşıyor. Ama öte yandan küpeli Tarkan acayip seviliyor. Yani bizde kaşınınca depreşen, kolonya ile yıkayıp pamukla temizleyince durulan bir şey şu küpe ve uzun saç.

Resmi dini İslam olan ve çoğunluğu Müslüman bir ülke Malezya. Türkiye’de nüfusun yüzde 99’unun Müslüman olduğu söyleniyor. Ama işte farkımız. Gülüyoruz ya da "ne bu cıbıl karıları gösterip duruyorlar" diye kızıyoruz da Malezya’da olmak istemiyoruz herhalde. Elmalarla armutları en azından ayırma konusunda bir çabamız var. Güzel olan, estetik olan ile pespaye olan arasındaki ayrım konusunda bunu yapabiliyoruz galiba. Malezya örneğine bir de buradan bakalım.