The Others Medya Örmek eleştirisi ve Ombudsman’dan yanıt

Medya Örmek eleştirisi ve Ombudsman’dan yanıt

14.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ombudsman da eleştirilir. 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle gittiğimiz Diyarbakır’da Medya Örmek adlı kız çocuğunun Sur Mahallesi’ndeki evlerinde arkadaşlarına Kürtçe ders verdiği gerekçesiyle anne ve babası Kazım, Durre Örmek hakkında açılan bir soruşturmadan haberimiz oldu.

Medya Örmek eleştirisi ve Ombudsman’dan yanıt

Medya ile röportaj yaptık.
Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencisi Medya, Türkçe biliyor ancak evde Kürtçe konuşulduğu için oyun arkadaşlarına da Kürtçe öğretiyordu.
Sur Belediyesi, yazı masası, masa, sandalye vermiş; evin bir odasını “sınıf” haline getirdiği gerekçesiyle Örmek ailesi hakkında “yasa dışı eğitim vermekten” soruşturma açılmıştı. Bazı gazeteler ise haberi 10 yaşındaki Medya’nın adını ve yüzünü kapatarak sanki suçluymuş gibi göstermişlerdi. Röportajda bunun tersini yaptık, olayı olanca açıklığı ve masumiyeti içinde sergiledik.
Diyarbakır Başsavcılığı soruşturmayı takipsizlikle sonuçlandırdı.
Kimi meslektaşlarımızın dile getirdiği çocuğu korumaya dönük etik kaygı, gerçeğin olduğu gibi verilmesi nedeniyle gazetecilik mesleğinin özünü oluşturan mağdurun yanında olma ve kamusal faydanın sağlanması sonucunu doğurmuş oldu.

Fail veya mağdur değil

Eleştiriler karşısında durumu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) hukuk danışmanı avukat Fikret İlkiz’e danıştık. İlkiz’in değerlendirmesi şöyle:
“Basın yasası suçun fail ve mağdurlarının kimliklerinin saklı tutulmasını söyler ama Medya adlı bu kız çocuğu herhangi bir suçun faili ya da mağduru konumunda değil.
Çünkü Medya 10 yaşında ve cezai ehliyeti yok. Basın yasasındaki mevcut düzenlemeye göre ya mağduru ya da faili olman gerekir.
Ayrıca her olay kendi içinde değerlendirilmelidir. Dolayısıyla bu olayda Medya’nın gözünün bantlanması gerekmiyor. Kaldı ki bu önemli bir olay ve kamuoyunun gözünün önünde oluyor.”