The Others Medya ve sivilleşme konferansı

Medya ve sivilleşme konferansı

27.10.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) düzenlediği ‘Medya: Gerçeğin Peşinde?’ konferansında son dönemde tartışılan asker-sivil ilişkileri, Dağlıca ve Aktütün baskındaki ardından gündeme gelen ‘gizlilik’ ve yayın yasakları, Ergenekon haberleri bağlamında ‘şeffaflık’ sorunları tartışıldı.

Medya ve sivilleşme konferansı

Bilgi Üniversitesi’nin Santral İstanbul yerleşkesinde cumartesi günü yapılan konferansa gazeteci ve akademisyenler katıldılar.
‘Bağımsızlık, Tarafsızlık ve Saydamlık’ konulu panelin moderatörü TESEV’den Volkan Aytar’dı.
Yasemin Çongar (Taraf), İsmet Berkan (Radikal), Mete Çubukçu (NTV), Mustafa Karaalioğlu (Star), Umur Talu (Sabah) konuşmacıydılar.
İkinci Oturumda ‘Medya Güvenlik Sırlarını Nasıl Aydınlatır?’ diye dünyadaki örnekler tartşıldı. Yavuz Baydar’ın yönettiği tartışmaya The Guardian’dan Richard Norton Taylor, Rusya-Novaya Gazeta’dan Andrey Soldatov, Cenevre Silahlı Kuvvetlerin Demokratik Denetimi Merkezi’nden (DCAF) Nicolas Masson ve Danimarka International Medya Support’tan Lotte Dahimann katıldılar.
‘Medyada Duvarlar, Medyanın Duvarları: Habere Giden Yol ve Bedelleri’ adlı bölümün katılımcıları ise Türkiye’den muhabirlerdi. Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Esra Arsan’ın yönettiği tartışmaya Milliyet’ten Gökçer Tahincioğlu katıldı. Star’dan Helin Şahin, Taraf’tan Nevzat Çiçek, Vatan’dan Murat Gürgen, Zaman’dan Erkan Acar, Radikal’den İsmail Saymaz ve Bianet’ten Erol Önderoğlu haber kaynaklarıyla ilişkilerindeki zorlukları ve haklarında açılan davaları anlattılar.
Son bölümde ise akademisyenler, ‘Güvenlikleştirme mi, Demokratikleşme mi? Buradan Nereye?’ başlığı altında Derya Sazak’ın moderatör olduğu oturumda ileride gazeteciler için ‘rehber’ niteliğinde olacak bir çalışmanın fikir egzersizini yaptılar.
Taraf yazarı, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Murat Belge, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Yasemin İnceoğlu, Doç. Aslı Tunç (Bilgi) ve sosyolog Prof. Orhan Tekelioğlu (Bahçeşehir Üniversitesi) medyanın bilgi verme işlevinin ne olmasını gerektiğini tartıştılar.
Konferansın geniş bir özetini haftaya yayımlayacağız.

Düzeltme:
Geçen hafta bu sayfada ‘Ombudsman’dan kaynaklanan bir hata oldu. 13 Ekim 2008 tarihli Bayan Cumhurbaşkanlığı Kupası finaliyle ilgili bir okur eleştirisini ‘basketbol’ yerine ‘voleybol’ diye vermişim. Düzeltir, özür dileriz.