The Others Mehmet ‘göz’e geldi

Mehmet ‘göz’e geldi

01.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mehmet ‘göz’e geldi

Mehmet ‘göz’e geldi


Çektiği fotoğraflar Mehmet Özer’in başına iş açtı. Bir çift ‘göz’ ve Leyla Zana yüzünden, örgüt propagandası yapmaktan 5 yıl hapisle yargılanıyor


       Düşüncelerini açıkladığı gerekçesiyle binlerce aydının yargılandığı Türkiye’de, artık fotoğraflar bile suç kapsamına girdi. Ankara DGM Başsavcılığı, bir slayt gösterisinde DEP eski Milletvekili Leyla Zana’nın fotoğrafına yer verdiği için sanatçı Mehmet Özer hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açtı.

Öcalan’ın gözleri

       Özer’in suçu şuydu: 1998 yılında “Savaş va Kadın" adlı panelde, PKK’lı militanların ve Abdullah Öcalan’ın gözlerinin bulunduğu fotoğrafları sergileyerek propaganda yapmak.
       Soruşturma sürecinde, gözlerin Öcalan’a ait olmadığını kanıtlandı. Savcılık, bunun üzerine ilk iddasından vazgeçerek, gözlerin PKK’nın kurucularından Mazlum Doğan’a ait olduğu iddiasıyla dava açtı. Ne var ki gözler Mazlum Doğan’a da ait değildi.
       Son duruşmada, iddialarından vazgeçen Savcı Dilaver Kahveci, bu kez de “Cezaevinde bulunan Leyla Zana’nın fotoğrafını göstermek suretiyle PKK propagandası" yapmakla suçladı Özer’i.

“Gazeteler de yayınlandı"

       Özer ise savunmasında, fotoğraftaki kişilerin dünyanın çeşitli yerlerindeki kadın gerillalar olduğunu, Zana’nın fotoğrafının ise günlük gazetelerde yayınlandığını vurguladı.
       Fotoğrafın suç olamayacağını belirten Özer’in avukatları ise, mahkumiyet çıkması halinde emsal oluşturabileceğini, bu durumda foto muhabirleri hakkında da dava açılabileceğini söylediler.

İşçiler’in fotoğrafçısı

       MEHMET Özer, işçi eylemlerinin sıkı bir takipçisi olarak biliniyor. 1989 Demir Çelik Grevi’nde işçilerin Zonguldak - Ankara yürüşünü kortejle birlikte izledi. Bu sırada soğuktan etkilenen bir ayağı sakat kaldı. Özer’in bu fotoğrafları, eylemin dünya basınında yansımasına neden oldu. İngiliz basını Özer’in bir fotoğrafını “sınıfın öfkesi" başlığıyla verdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Özer, öğrencilik yıllarında evlenerek bir çocuk sahibi oldu. Özer’in birçok fotoğrafı, sendikaların yayın organları tarafından kullanıldı.